JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
Dluhopisy  |  24.06.2020 20:13:00

Řídí se převod listinných dluhopisů právní úpravou cenných papírů na řad?

Nedávno jsme v advokátní kanceláři řešili velmi zajímavý případ ohledně platnosti převodu dluhopisů. Kontaktoval nás emitent, pro kterého jsme připravovali emisi dluhopisů na klíč, že se mu ozval neznámý držitel dluhopisů. Původní vlastník dluhopisů zemřel bez dědiců a před svou smrtí prodal garáž, kde měl dluhopis uložen. Kupující garáže v ní dluhopis našel a chtěl peníze z něj po emitentovi s tím, že na to má nárok, protože mu prodávající řekl, co najde v garáži, tak ať si nechá (doslova: „ten bordel z garáže si můžete nechat“). Kupující prý má na své tvrzení svědka. Jen pro ilustraci dodávám, že se jednalo se o dluhopisy za statisíce .

Chvíli jsem přemýšlel, co s tím. Pak jsem vzal občanský zákoník a našel § 1103 odst. 2 vlastnické právo k cennému papíru na řad se převádí rubopisem a smlouvou k okamžiku jeho předání. O náležitostech rubopisu a jeho přijetí, jakož i o tom, kdo je z rubopisu oprávněn a jak toto oprávnění prokazuje, platí ustanovení právního předpisu upravujícího směnky… . Pak je zde ještě odst. 3, který říká vlastnické právo k cennému papíru na jméno se převádí už samotnou smlouvou k okamžiku její účinnosti.

Z právní teorie vím, že cenný papír na řad může zároveň být i cenný papír na jméno, resp., že cenný papír na jméno je jednou z kategorií cenných papírů na řad. Bylo tedy třeba vyřešit o jakou formu cenného papíru se u dluhopisu jedná. Nalistoval jsem § 2 odst. 3 zákona o dluhopisech a čtu: Dluhopis, který není zaknihovaným cenným papírem ani imobilizovaným cenným papírem (dále jen „listinný dluhopis“), je cenným papírem na řad. V rubopisu listinného dluhopisu se uvede identifikace nabyvatele. A bylo jasno, dluhopis je jen a pouze cenným papírem na řad. Jedná se o kogentní ustanovení zákona o dluhopisech, textace neumožňuje odchýlení.

Vzhledem k tomu, že zákon o dluhopisech je zvláštním zákonem vůči občanskému zákoníku, má právní úprava zákona o dluhopisech přednost před obecnou úpravou v občanském zákoníku. Není tak pochyb o tom, že dluhopis je cenný papír na řad a k jeho převodu je vždy třeba rubopis a dále i smlouva a předání. Pokud rubopis na dluhopisu není, nestal se majitel garáže vlastníkem dluhopisu a nemůže uplatňovat nárok z něj vůči emitentovi. Další podmínky převodu tedy smlouva a předání mohli být kupujícím garáže splněny. Smlouva o převodu cenného papíru může být i ústní a předání může být i konkludentní. To samo o sobě však k platnému převodu listinného dluhopisu nestačí.

Takto nastavená právní úprava, tedy požadavek rubopisu k převodu, brání např. uplatňování práv z odcizených či ztracených dluhopisů. Předložení originálu či skenu rubopisovaného dluhopisu emitentovi mu dává velkou míru jistoty, že do seznamu zapisuje skutečného majitele dluhopisu. Právní úprava dluhopisů je v těchto aspektech dobře nastavená a vysoké požadavky na formální aspekty převodu dávají jak emitentům, tak vlastníkům dluhopisů poměrně velkou míru právní jistoty.

SCHEJBAL & PARTNERS

Poskytujeme právní služby se specializací na korporátní právo, cenné papíry a finanční služby. Umíme založit platební instituci, obchodníka s cennými papíry, nebankovního poskytovatele úvěrů, investiční společnosti či fond, licence ČNB tzv. na klíč. Emitentům zajistíme veřejné i neveřejné emise cenných papírů, včetně prospektu. Komplexní právní podpora v oblasti korporátního práva.

Více informací na: www.akschejbal.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Út 10:31  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688