Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  24.06.2020 16:43:32

Na trzích se to dnes spíše červenalo (Komentář)

Na globálních i regionálních trzích dnes příliš radostná nálada nepanovala. Trhy v posledních dnech trápí obavy z narůstajícího počtu nemocných (nejen) v Číně a USA. Do toho začíná na obrátkách nabírat předvolební prezidentská kampaň v USA. Prezident D. Trump opětovně vytáhl téma obchodních válek směrem Evropě. To se samozřejmě projevilo na akciích titulů a sektorů, kterých by se zavedení nových či navýšení stávajících tarifů dotklo. Nově se zmiňují typické evropské produkty jako olivy či pivo, dále třeba na nákladní automobily. Zvýšení tarifů by se pak mohlo ještě více dotknout vývozů evropských letadel, sýrů či jogurtů. Bez odezvy trhu zůstal německý Ifo index. Ten potvrdil zlepšující se náladu podnikové séry, i když hodnocení současných podmínek za tržním očekáváním poněkud zaostalo, o to lepší výsledek ale přinesla složka očekávání (podrobněji jsme tato data komentovali zde https://bit.ly/3fRk9n7). Tuzemský konjukturální průzkum se nesl v podobném duchu (více tady https://bit.ly/2Z17yXX).

Obavy a vyšší averze investorů k riziku se podepsaly na devizovém trhu v preferenci měn bezpečného přístavu. Na hlavním měnovém páru tak v tomto prostředí posiloval americký dolar na úkor eura; kurz se dnes vrátil pod 1,13 USD/EUR. Pod prodejním tlakem byly i středoevropské měny včetně české koruny. Ta oslabovala po převážnou většinu dne, když svou roli sehrály i obavy některých hráčů na trhu z toho, zda ČNB ve světle včerejšího překvapivého snížení klíčové úrokové sazbyMaďarsku nepřekvapí podobným způsobem. Po poledni tak koruna atakovala 26,75 CZK/EUR. ČNB ale nepřekvapila (viz náš rychlý komentář tady https://bit.ly/3fR3X5s), koruna v reakci na oznámení, že sazby se nemění, korigovala zpět pod 26,70 CZK/EUR.

Vyšší riziková averze pomohla i našemu ministerstvu financí při dnešní aukci státních dluhopisů. I po lokálních aktivech bezpečného přístavu, kam české státní dluhopisy patří, je velká poptávka. Státní dluhopis s nejkratší splatností, který byl dnes v nabídce, se dokonce upsal za nepatrně záporný výnos do splatnosti (detailní informace k dnešní aukci státních dluhopisů je k dispozici zde https://bit.ly/2VeOB2P). Z dlouhodobé perspektivy ale jsou podle dnes zveřejněné zprávy Národní rozpočtové rady tuzemské veřejné finance neudržitelné. Ve srovnání s loňskou zprávou se situace výrazně zhoršila.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688