Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.06.2020 14:19:13, aktualizováno 28.06.2020 09:04:12

Damodaran: Realita se vydala jiným směrem, než čekali investiční profíci

Známý valuační odborník Aswath Damodaran se na svém blogu zamýšlí nad tím, jak současný vývoj v ekonomice ovlivňuje různé segmenty firemního sektoru a akciového trhu. Mimo jiné se zaměřuje i na to, jak krize dopadá na společnosti v různých fázích cyklu svého rozvoje – od těch velmi mladých až po ty, které jsou v sestupné fázi svého života.

Damodaran míní, že jen málo společností dokáže to, co třeba IBM či Microsoft – korporátní „reinkarnace“. U většiny firem je tak relevantní uvažovat o tom, že projdou typickým cyklem a v každé jeho fázi budou čelit rozdílným rizikům a příležitostem. Významné je pak to, jak se během cyklu mění volný tok hotovosti firmy – tedy to, co jim zůstane po daních a investicích.

V počátečních fázích cyklu firmy většinou žádné pozitivní cash flow nevytvářejí, postupně se ale začíná dostávat do kladných čísel. Jejich schopnost generovat hotovost pak zase upadá s tím, jak firma postupuje do pozdní fáze svého životního cyklu. Mladší firmy tak také většinou více spoléhají na akciové financování, protože nemají takovou schopnost splácet dluhy.

Mladé firmy jsou současnou krizí ohroženy zejména tím, že nemusí získat dostatek kapitálu na své přežití. Jak bylo uvedeno, samy většinou potřebné zdroje nevytvářejí a současný vývoj na ně proto v této oblasti vyvíjí ještě větší tlak. Řada z nich tak podle Damodarana skončí, nebo bude koupena větší firmou za minimální cenu. U starších firem, které již vytvářejí zisky, je kapitál potřeba zejména pro zajištění dalšího rozvoje. Pokud jej nezískají, jejich hodnota spadne a budou muset osekat svá růstová očekávání a plány dalšího rozvoje.

Dospělé společnosti utrpí zejména ztrátu hodnoty existujících aktiv danou tím, že v recesi spotřebitelé sníží své výdaje a těmto firmám klesnou tržby a zisky. Tento efekt bude citelnější u společností, které se zaměřují na výrobu a prodej zboží dlouhodobé spotřeby, a méně znatelný u těch ze sektoru zboží běžné spotřeby. U firem v závěrečné fázi jejich životního cyklu může dojít k tomu, že krize uspíší tento proces. Platit to může zejména u těch, které jsou více zadlužené, a to hlavně v situaci, kdy by došlo k růstu rizikových prémií.

Damodaran tvrdí, že v prvních fázích krize se tlak na firemní sektor projevuje zejména nedostatkem kapitálu a až v pozdějších fázích se přidává zhoršování reálné ekonomiky. Takže v první fázi krize trpí nejvíce společnosti na počátku či na konci svého životního cyklu, protože právě ty jsou na nedostatek kapitálu nejcitlivější. Pak se „bolest šíří dál i na zavedené firmy“.

Taková je tedy teorie a historické zkušenosti. Co ale o současném vývoji říkají data? Podle Damodarana současná krize „mnohem více dopadá na starší firmy než na ty mladší“. A také na ty, u kterých byl očekáván vysoký růst. Příčinou může být podle profesora to, že krize začala v době, kdy bylo kapitálu nadbytek a investoři před krizí neváhali s investicemi do rizikovějších aktiv a projektů.

Mladé společnosti také těžily z toho, že po několika těžkých týdnech se z trhů vytratila averze k riziku. To prospělo i firmám na druhém konci spektra, včetně leteckých společností. Velký podíl na tom má podle Damodarana politika Fedu, která by ale na druhou stranu neuspěla, pokud by se nesetkala „s ochotnou investiční bází“.

Popsaný mechanismus podle profesora pomáhá vysvětlit, proč si v posledních týdnech vede řada drobných investorů lépe než „profíci“. Ti druzí se totiž drželi zkušeností z minulosti, které byly popsány výše. Nicméně „realita se nyní vydala jinou cestou“. Damodaran tak uvádí, že na jednu stranu platí známé rčení, že „ti, kteří si nepamatují minulost, si ji musí prožít znovu“. Ale stejně tak platí, že „ti, kteří se při investicích řídí jen podle historie, jsou v nebezpečí“.

Zdroj: Blog Aswatha Damodarana

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   8:15  Česko v pasti NIMBYsmu ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:14  T. Holub preferuje snížení sazeb o 50bps ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:13  Přijde další zlepšení PMI v eurozóně, které pomůže euru? ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:12  MNB srazí sazby o dalších 50 bazických bodů ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:10  PMI a s nimi i důvěra evropských podnikatelů pozvolna sílí (Ranní zpráva z... Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688