mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  23.06.2020 16:17:00

COVID 19: Postup v případě nakažení během pobytu v Chorvatsku

Závod veřejného zdraví Chorvatské republiky zveřejnil metodické postupy pro případy výskytu nakažení turistů nemocí COVID - 19.

Pro informaci zveřejňujeme pracovní překlad dokumentu.

Postup při onemocnění hostů turistického ubytování v době pandemie COVID – 19

  1. Úvodní ustanovení:
  • Organizace místní samosprávy, místní krizové štáby, zdravotní zařízení a hotelové a turistické komplexy určí poskytovatele zdravotní péče pro hosty a to prostřednictvím tzv. turistických lékařských ordinací, příslušných jednotlivým ubytovacím komplexům.
  • Místní krizové štáby a zdravotnická zařízení v turistických destinacích zajistí testovací kapacity na COVID – 19
  • Místní krizové štáby a zdravotnická zařízení zajistí kapacity pro odběr vzorků (stěrů) v ordinacích případně přímo v ubytování
  • Místní krizové štáby, zdravotnická zařízení a rychlá lékařská služba zajistí převoz nakažených do ordinací nebo do místa nařízené karantény.
  • Místní krizové štáby a organizace místní samosprávy zajistí odpovídající objekty pro karanténu/samo izolaci nakažených, jejichž zdravotní stav nevyžaduje hospitalizaci. Rovněž zajistí karanténu/samo izolaci i pro zdravé osoby, která byly s nakaženými v kontaktu a kterým bude karanténa/samo izolace nařízena.
  • Na internetových stránkách místních samospráv a turistických organizací budou zveřejněny kontakty na příslušná lékařská zařízení.

 

2. V případě podezření na nákazu COVIDEM – 19:

  • Majitel nemovitosti, popř. jím určená osoba (dále jen „odpovědná osoba“) oznámí podezření na nákazu příslušenému lékařskému zařízení za účelem provedení testů.
  • Určený lékař určí, zda stav hosta vykazuje známky nákazy COVID – 19 a rozhoduje o dalším postupu popř. přizvání epidemiologa.
  • V případě, lékař potvrdí podezření na nakažení virem SARS-CoV-2, odpovědná osoba vyzve hosta, aby se nadále zdržoval pouze v uzavřeném prostoru ubytování. Dále zajistí dostatek ochranných prostředků – zejména jednorázových roušek a rukavic. Host zůstává v takto určené izolaci do další návštěvy lékaře, do doby převozu do lékařského zařízení, popř. obdržení dalších instrukcí lékaře.
  • V případě, že hostův zdravotní stav vykazuje známky nakažení COVID – 19 budou mu odebrány vzorky (stěry). Stejně tak všem osobám, se kterými byl v kontaktu. Dále bude všem nařízena izolace do doby obdržení výsledku testů.
  • Zaměstnanci ubytovacích zařízení či poskytovatelé ubytování nemají do místa izolace (nejčastěji pokoje nebo apartmánu hosta) přístup. Osoby v samo izolaci musí v určeném prostoru samy udržovat čistotu. Čisticí prostředky poskytne ubytovatel. Ubytovatel rovněž zajistí stravování a případné nákupy. Veškeré jídlo či nákupy musí být ponechány k převzetí u vstupu do prostoru samo izolace.
  • V případě nutnosti kontaktu s podezřelým na nákazu COVID – 19 je k tomu určena jedna osoba, která důsledně dodržuje meziosobní vzdálenost, nošení ochranných pomůcek a pravidla hygieny.
  • Veškeré použité masky, roušky, rukavice a další ochranné pomůcky musí být ukládány do k tomu určených odpadkových pytlů a košů.
  • Hosté ze stejné skupiny nebo rodiny s osobou podezřelou na nákazu musí rovněž zůstat v izolaci do doby výsledku testů.
  • V případě, že testy vyloučí nákazu COVID – 19 určený lékař určí další postup dle zdravotního stavu hosta. Ruší se izolace pro všechny osoby a povoluje se jejich další volný pohyb – za dodržování hygienických standardů pro ochranu zdraví.

 

3. V případě potvrzení nákazy COVID – 19:

  • Host s potvrzenou nákazou COVID – 19, jehož zdravotní stav vyžaduje hospitalizaci je převezen do určeného zdravotnického zařízení osobním vozem, organizovaným převozem nebo sanitním vozem. V případě, že je jeho zdravotní stav vážný, či život ohrožující zasahuje rychlá záchranná služba. Převoz nakažených veřejnou dopravou je zakázán.
  • V případě nakažení domácí hostů (občanů Chorvatské republiky), kteří vykazují lehký průběh onemocnění, se doporučuje, aby samo izolaci strávili ve svém vlastním bydlišti. V takovém případě jejich péči přebírá lékař příslušný podle jejich bydliště na území Chorvatské republiky.
  • V případě domácích hostů (občanů Chorvatské republiky), kteří byli v kontaktu s nakaženým, se rovněž doporučuje samo izolace ve vlastním bydlišti a v péči příslušného lékaře a epidemiologa.
  • Cizinec s prokázanou nákazou COVID – 19, jehož zdravotní stav nevyžaduje hospitalizaci a domácí host s prokázanou nákazou, který nemá možnost domácí samo izolace, bude umístěn do určeného zařízení, které za tímto účelem zřídí místní samospráva. V různých případech může jít o upravené ubytovací kapacity, apartmány, mobilní domy, apod. V těchto zařízeních přebírá lékařskou péči určený lékař a epidemiolog. Do stejného zařízení budou umístěni i všichni, kdo přišli s nakažených do styku a nemají možnost samo izolace.
  • Cizinci s prokázanou nákazou COVID – 19 včetně osob, které s nimi přišly do styku, mohou i před vypršením doby samo izolace uskutečnit návrat do domovského státu. Mohou tak ale učinit pouze po konzultaci s příslušnými zdravotnickými orgány domovského státu a v souladu s mezinárodními zdravotnickými předpisy (IHR) a zároveň při specifikaci způsobu a financování jejich transportu.
  • Zaměstnanec, případně osoba v domácnosti s prokázanou nákazou COVID - 19, který využívá ubytování, musí být umístěn do domácí samo izolace, popř. do příslušného zdravotnického zařízení dle jejich aktuálního stavu.
  • O ukončení izolace rozhoduje lékař, který tuto izolaci nařídil.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688