Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.06.2020 16:36:25

Ruské krácení produkce posouvá ceny ropy vzhůru


K porozumění růstu cen fyzické ropy napříč Evropou je potřeba pohlédnout směrem na východ, píše ve svém článku agentura Bloomberg. Jeden z největších světových ropných producentů snížil objemy svého vývozu černého zlata na několika leté minimum, což přispělo ke zvýšení poptávky po ostatních druzích ropy v Evropě. Jejich cena na trzích, kde se obchoduje s fyzickými barely s ropou, tak roste.

Celkové dodávky uralské ropy z ruských přístavů v Baltském a Černém moři byly na prvních 10 červencových dnů stanoveny na přibližně 880 000 barelů ropy denně, vyplývá z kalkulací agentury Bloomberg. Pokud by toto tempo vydrželo po zbytek měsíce, představoval by červenec hodnotu nejméně od roku 2008. Utahování kohoutků přichází v době snižování dodávek v rámci programu skupiny OPEC+, který cílí na eliminaci globálního přebytku ropy způsobené utlumením poptávky za koronakrize.

Cena derivátových kontraktů s ruskou ropu vzrostly na až dvoudolarovou prémii proti termínovaným kontraktům ropy brent. Během ropných výprodejí v dubnu se přitom tatáž ropa obchodovala vůči brentu s 4,50 dolarovým diskontem. Pohybuje se tak na nejsilnější relativní úrovní nejméně od roku 2015, vyplývá z dat ICE Futures Europe.

„Trh působí, že je naplno v ozdravném módu,“ říká Eugene Lindell, seniorní analytik ve společnosti JBC Energy. Snižení produkce ze strany hlavních světových těžařů a oživení poptávky je „přesně to, co trh potřebuje pro redukci skladových zásob a rebalanci,“ dodává analytik.

Producenti při krácení produkce ve snaze uklidnit trh s ropou jednali rychle, k těmto krokům se postupně přidává postupné oživení spotřeby. Data z Itálie, Španělska, Francie a Británie v posledních týdnech ukazují setrvalý růst poptávky s tím, jak se jednotlivé ekonomiky vynořují z koronavirových uzavírek.

Jedním z dopadů je, že nedostupnost uralské ropy způsobuje nadzvednutí ceny ostatních druhů ropy v Evropě. Cena severomořské ropy minulý týden poskočila po zprávě o přívalu objednávek od ropného obra Total, který dostupnost ropy dále snížil.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688