Lukáš Kovanda, Ph.D. (CZECH FUND)
Osobní finance  |  22.06.2020 17:25:31

Opět zdraží cigarety, hrozí bujení černého trhu


Letos se začátkem března spotřební daňkrabičky cigaret stoupla ze dne na den o deset až třináct korun. Zdražení cigaret tak bylo nejvýraznější v historii. V příštím roce čeká kuřáky navýšení další, pak další v letech 2022 a 2023.

Mezi lety 2009 a 2019 zdražovala krabička cigaret v průměru o 3,10 ročně, letos však došlo k jejímu zdražení až o pětinásobek, tj. o patnáct korun. Průměrná cena krabičky se tak poprvé vyhoupla nad úroveň jednoho sta korun. V příštím roce zdraží krabička, která nyní vyjde na 101 korun na 105 korun. Zdražení tedy nebude tak markantní jako to letošní.

Politici to zdůvodňují zdravotními riziky kouření a snahou odnaučit Čechy tomuto zlozvyku.

Ministerstvo financí si od vyšší daně slibuje dalších necelé dvě miliardy korun pro veřejnou kasu navíc, zatímco letošní navýšení má vynést dodatečných devět miliard. Loni státní rozpočet na tabákové dani inkasoval 56 miliard korun. Plán ministerstva však může narazit.

Navýšení daně totiž ještě více rozevře nůžky mezi cenou cigaret v sousedních zemích Slovensku a Polsku. Zejména Češi z příhraničních oblastí tak častěji budou jezdit pro kartóny právě tam. Na jednom kartonu mohou ušetřit až stokoruny. Zřejmě také bude bujet černý obchodcigaretami, případně se rozmůže jejich pašování, padělání a další kriminální činnost s nimi spojená.

Už dnes se v Česku nelegálně prodá zhruba sedm procent cigaret, například nekolkovaných krabiček z Ukrajiny a Běloruska, včetně padělků známých značek. Podíl nelegálních prodejů kvůli růstu spotřební daně vzroste. Do Česka si přitom zároveň bude pro cigarety kvůli jejich zdražení jezdit přes hranice méně Němců a Rakušanů, což rovněž může zčásti zhatit plány ministerstva ohledně zvýšeného daňového inkasa ze zdražených cigaret

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom

CZECH FUND

Cílem fondu CZECH REAL ESTATE INVESTMENT FUND je přinášet pravidelné výnosy pocházející z nájmů a kontinuálního zvyšování hodnoty podílů v nemovitostních společnostech a nemovitostech. Fond investuje do nemovitostních společností a/nebo nemovitostí v České republice s trvale udržitelným ekonomickým rozvojovým potenciálem, jako jsou např. administrativní budovy, nákupní centra, obchodní domy, hotely a logistické areály. Fond má sídlo v Lichtenštejnsku, je pod dohledem lichtenštejnského regulátora FMA (Finanzmarktaufsicht). Rozhodnutím České národní banky byl fond uznán jako srovnatelný se speciálním fondem nemovitostí podle českého práva. Nabízení investic do fondu v České republice je tak pod dohledem České národní banky a podléhá českým předpisům.

Více informaci na : https://czech-fund.cz/








Zobrazit sloupec