Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  22.06.2020 15:40:50

FT: Robinhood a ceny akcií

„Pokud byste dokázali několik týdnů nečíst žádné zprávy z oblasti financí a nyní byste se snažili vše dohnat, možná byste si všimli, že se v nich často hovoří o investorech z Robinhooda,“ píše na stránkách FTAlphaville Jamie Powell. Pozornost, která je této platformě věnována, je dána tím, že podle řady názorů drobní investoři významně přispívají k rally akciového trhu a jeho údajnému odtržení od ekonomického fundamentu. Jak relevantní ale tento příběh je?

Powell poukazuje na to, že tématu se věnují hned dvě nové analýzy, a to od Barclays a od Soc Gen. Ta první pracovala s daty z platformy Robinhood a v první řadě poukazuje na to, že neexistuje žádná korelace mezi objemem akcií držených drobnými investory na straně jedné a pohybem celého trhu na straně druhé. To podle Powella samo o sobě ukazuje, že příběh o retailových investorech táhnoucích trh nahoru má slabiny.

Barclays jde ale ještě dál a podle této společnosti data ukazují, že „čím je akcie na platformě Robinhood populárnější, o to hůře si vede“. Příkladem může být společnost Coty. Objem držených akcií se u ní na této platformě od března zvýšil čtyřikrát, ale přitom jde o titul, který si ve srovnání s dalšími akciemi z indexu S&P 500 vede nejhůř.

„Jak se dalo čekat, Soc Gen došla k podobným závěrům, ale kopala trochu hlouběji, co se týče teze, že retail kupuje akcie zbankrotovaných firem,“ píše Powell. Soc Gen uvádí, že rally na akciích firem se slabou rozvahou nejsou ničím výjimečným, ale ty současné leží svým rozsahem mimo historická měřítka. Stojí za tím ale Robinhood? Podle Soc Gen ano i ne. Data totiž ukazují, že investoři využívající tuto platformu mají tendenci kupovat společnosti s velmi slabými rozvahami na straně jedné, ale také firmy z druhého konce spektra s rozvahami silnými.

Powell tedy na základě těchto studií píše, že je téměř jisté, že to nejsou drobní investoři, kdo táhne celý trh nahoru. Může ale docházet třeba k tomu, že tito investoři mírně pohnou cenou některých akcií a „všimne si toho nějaký robot či algoritmus“, který se pak přidá. Následně se může vytvořit smyčka, kdy robot pohne cenou ještě výš, což přiláká další drobné investory a tak dále.

Z hlediska celkového pohybu trhu je pak možné, že odráží zlepšující se ekonomická data. Powell poukazuje na Joe Weisenthala z Bloombergu, který píše, že ekonomika se od března „hodně zlepšila“. Takže na jednu stranu je situace stále špatná a existuje řada rizik, ale směr míří nahoru a je to znát v řadě sektorů. Ekonomika není ani zdaleka tam, kde se nacházela na počátku roku, ale z historického hlediska jsou akciové trhy dobré v odstranění krátkodobého šumu. Možná ceny akcií neleží tak mimo, jak se mnozí domnívají,“ píše Weisenthal.

Zdroj: FTAlphaville

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688