Lukáš Kovanda, Ph.D. (CZECH FUND)
Pojištění  |  22.06.2020 12:08:33

Pojišťovny se letos i kvůli povodním opět „prohnou“, tak klidný rok jako předloňský je nečeká. Zatím to ale nevypadá ani na katastrofální rok 2013, kdy je živelní pohromy stály skoro 8 mld. Kč


Tuzemské pojišťovny se kvůli živelním pohromám letos docela „prohnou“. A to je teprve polovina roku. Mohou zapomenout, že by snad letošek mohl být z hlediska objemu pojistných škod souvisejících s živelními pohromami tak příznivý jako léta 2011, 2012, 2015 a 2018. To byly z tohoto hlediska pro pojišťovny nejpříznivější roky uplynulého desetiletí. Objem škod se v těchto letech pohyboval v pásmu od 2,6 do 3,6 miliardy korun (viz graf níže).

Naopak letos zkraje roku pojišťovny potrápil orkán Sabine, podobně jako loni Eberhard. Sabine sice třeba v lesích napáchala na poškozených stromech a dřevu jen šestinovou škodu v porovnání s miliardovou „dardou“, kterou v roce 2007 způsobil nechvalně proslulý orkán Kyrill. I to však naznačuje, že i letos budou mít pojišťovny bolehlav. Navíc, když se nyní přidávají škody z bouřek, přívalových dešťů či místních povodní a záplav.  Pojišťovny tyto náklady zatím odhadují na stovky milionů korun.

Stále však nelze očekávat, že by letošek byl z hlediska živelního plnění pojišťoven tak katastrofální jako rok 2013. Tehdy živelní pojistné škody dosáhly 7,8 miliardy korun. Před sedmi lety ČR zasáhly nejprve rozsáhlé povodně a poté i letní bouře. Povodně z poloviny toho roku byly tehdy třetí nezávažnější živelní pojistnou událostí v novodobé historii Česka.

Ve výši objemu pojistných škod souvisejících s živelními pohromami se odráží nejen častost jejich výskytu a jejich závažnosti či plošnost, nýbrž také hodnota majetku, který zničí. Ta rok od roku zpravidla narůstá, a to kvůli obecnému růstu české ekonomiky, bohatnutí obyvatelstva a inflaci. Lidé mají například stále dražší automobily, nákladnější obydlí či zařízení na zahradách, takže bouře a další pohromy dané extrémním počasím tak ničí obecně stále dražší a dražší majetek. 

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom

CZECH FUND

Cílem fondu CZECH REAL ESTATE INVESTMENT FUND je přinášet pravidelné výnosy pocházející z nájmů a kontinuálního zvyšování hodnoty podílů v nemovitostních společnostech a nemovitostech. Fond investuje do nemovitostních společností a/nebo nemovitostí v České republice s trvale udržitelným ekonomickým rozvojovým potenciálem, jako jsou např. administrativní budovy, nákupní centra, obchodní domy, hotely a logistické areály. Fond má sídlo v Lichtenštejnsku, je pod dohledem lichtenštejnského regulátora FMA (Finanzmarktaufsicht). Rozhodnutím České národní banky byl fond uznán jako srovnatelný se speciálním fondem nemovitostí podle českého práva. Nabízení investic do fondu v České republice je tak pod dohledem České národní banky a podléhá českým předpisům.

Více informaci na : https://czech-fund.cz/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec