MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Práce  |  19.06.2020 16:40:00

Peníze místo stravenek? Restaurace i firmy stravenkový paušál vítají (19.6.2020)

Společná tisková zpráva Ministerstva financí, Hospodářské komory ČR, Asociace hotelů a restaurací ČR, Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a Asociace českého tradičního obchodu k zavedení stravenkového paušálu, o kterém bude na svém pondělním jednání rozhodovat vláda.

Už příští rok budou moci zaměstnanci místo stravenek dostávat peníze. S touto revoluční změnou počítá připravovaná novela zákona o daních z příjmů. Stravenkový paušál zaměstnavatelům umožní vedle závodního stravování a stravenek poskytovat daňové zvýhodnění stravování také přímo ve formě peněžních prostředků. Příspěvek na stravování osvobozený od daní a pojistných tak budou moci využít i zaměstnanci, kteří na něj dnes nedosáhnou. Zaměstnavatelům i podnikatelům přijímajícím stravenky výrazně poklesne administrativa a odpadnou náklady na poplatky a provize, které jsou se stravenkami spojené.

„Chtěla bych zdůraznit, že stravenky nerušíme. Dnešní režim zachováváme a nijak jej neomezujeme. Nově pouze nabídneme zaměstnavatelům jednodušší a levnější alternativu, díky které si budou moct příspěvek na stravování dovolit i malé firmy nebo živnostníci s jedním nebo se dvěma zaměstnanci. Nově tak příspěvek bude moci čerpat další až milion zaměstnanců. Bude přitom na svobodném rozhodnutí každého podnikatele, jestli námi připravovanou možnost využije nebo zůstane u dnešního zajetého modelu,“ říká ministryně financí Alena Schillerová.

Původním smyslem vzniku tohoto daňového zvýhodnění byla podpora závodního stravování. Tuto možnost má však dnes jen necelá polovina zaměstnanců, přibližně 1,8 ze 4,3 milionu. Dalších cca 1,5 milionu zaměstnanců od svých zaměstnavatelů dostává stravenky. Zbývající 1 milion zaměstnanců tento benefit dnes nevyužívá. „Řadu malých zaměstnavatelů odrazuje zbytečné papírování a vysoké poplatky, které by museli platit stravenkářským firmám. Pokud budou zaměstnancům poskytovat příspěvek na stravování v penězích, obojímu se vyhnou,“ vysvětluje ministryně financí.

Po změně dnešního systému volají provozovatelé hospod a restaurací, kteří nyní platí na úkor své marže vysoké provize běžně ve výši 5 až 7 % stravenkářským společnostem. Ty v České republice zaujímají oligopolní postavení na trhu a drtivou většinu svých zisků v řádech stovek milionů korun ročně zpravidla vyvádějí do zahraničí. Stravenkový paušál do budoucna stravovacím zařízením od těchto nákladů uleví.

Návrh na změnu současného systému podporují i významné oborové organizace, které zastupují nejen příjemce stravenek, ale i zaměstnavatele. Vedle Asociace hotelů a restaurací a Asociace českého tradičního obchodu se k nim zařadila i velká většina členů Hospodářské komory. Podle jejího šetření jsou téměř 3/4 firem pro zavedení stravenkového paušálu. Současný systém přitom označilo za vyhovující jen 7 % respondentů, a to bez ohledu na velikost firmy.

Zaměstnavatelé si od zavedení stravenkového paušálu slibují hlavně snížení administrativy, která je s papírovými stravenkami dnes spojená, a řadu firem tak od poskytování stávajícího benefitu odrazuje. Příjemci stravenek, tedy obchodníci nebo restaurace, si pak od této novinky slibují také to, že nebudou muset stravenkovým společnostem platit provize ze stravenek nebo čekat na jejich proplacení,“ upřesňuje ředitel odboru legislativy, práva a analýz HK ČR Ladislav Minčič.

„Základem dobře fungující ekonomiky je silná konkurence, a proto vítáme návrh Ministerstva financí na zavedení stravenkového paušálu. Je dobře, že se rozšíří možnost příspěvku na stravování i pro ty, kterým zaměstnavatel nenabízí ani závodní jídelny, ani neposkytuje stravenky. A je také dobře, že zde vznikne konkurence k současnému systému, což jistě povede k pozitivním změnám jako je digitalizace a zlepšování podmínek pro ty, kteří využívají současné možnosti. Z opakovaných analýz Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR jednoznačně vyplývá, že zavedení další možnosti příspěvku na jídlo zaměstnanců celý systém zefektivní a budou z toho těžit právě zaměstnanci. A konkurenčním tlakem vyvolaná modernizace současného systému přinese výrazné výhody i restauracím“, říká Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR

Podobný pohled mají na stravenkový systém také tuzemské restaurace. Podle průzkumu Asociace hotelů a restaurací třetina restaurací stravenky vůbec nepřijímá. Více informací v tiskové zpráve AHR: https://www.ahrcr.cz/novinky/ahr-a-stravenkove-pausaly/

„Zavedení zaměstnaneckých paušálů na stravu podporujeme a vnímáme jako další benefit pro zaměstnance, stejně tak jako rozšíření konkurenčního prostředí pro vydavatele stravenek, kteří zatím prakticky konkurenci nečelí, a tudíž si diktují podmínky na trhu. Stravenky přináší nemalou časovou, finanční, ale také administrativní zátěž pro provozovatele restaurací. Zaměstnanecké paušály na stravu by byly i z tohoto pohledu přínosem,“ podotýká Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688