Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Reality  |  19.06.2020 14:34:34

EKOSPOL: ČNB zmírnila podmínky pro získání hypotéky, trhu to ale příliš nepomůže. Banky jsou obezřetnější


Zájemci o hypotéku mají opět, alespoň teoreticky, vyšší šanci na její získání. Česká národní banka (ČNB) totiž zrušila další své omezení, kterým svazovala hypoteční trh. Banky tak nově mohou dát hypotéku i těm, u nichž měsíční splátky přesáhnou polovinu čistého příjmu. Už v dubnu přitom centrální bankéři zrušili kritérium limitující výši dluhu v porovnání s čistým příjmem. V platnosti tak zůstává pouze poslední omezení ČNB, podle nějž hypoteční úvěr nesmí přesáhnout 90 procent hodnoty nemovitosti. Otázkou je, zda tato opatření budou mít nějaký viditelný efekt.

Výše uvedená opatření centrálních bankéřů jsem od počátku kritizoval jako nesystémové zásahy do volného trhu. Růst cen nemovitostí se kvůli tomu nezastavil, došlo pouze k výraznému propadu hypotečního trhu. Desítky tisíc domácností přišly o možnost získat vysněné bydlení. Proto jsem rád, že jsou tyto zbytečné restrikce minulostí.

Nemyslím si však, že by se nyní vše jako mávnutím kouzelného proutku obrátilo k lepšímu. Spíš se nic výrazně nezmění. Banky samy s nástupem koronavirové krize výrazně zpřísnily posuzování žadatelů o hypotéku, některé banky je dokonce dočasně přestaly poskytovat úplně. Zásadní roli v tom mají obavy z nepříznivého vývoje ekonomiky, krachů firem a hromadného propouštění. Na indexu se ocitla celá povolání, lidé pracující například v cestovním ruchu či pohostinství mohou na získání hypotéky zapomenout na hodně dlouho. Udržitelnost příjmů však budou banky důkladněji posuzovat i u ostatních profesí. Dostupnost hypoték a tím i vlastního bydlení opět o něco klesne.

Současné zodpovědné chování bank ukazuje, že uměle vytvořené zákazy ze strany ČNB jsou zbytečné. Banky se dokáží chovat zodpovědně i bez vměšování centrálních bankéřů, jejichž doporučení ohledně hypoték jsou navíc nezávazná.

Uměle zastavená ekonomika potřebuje po několikaměsíční pauze opět rychle restartovat a začít šlapat. To půjde jen tehdy, pokud nebude spoutaná obrovským množstvím zbytečných příkazů a zákazů. S krizí se vždy dokáže lépe vypořádat volný trh než regulemi svázaný socialistický systém. Čím méně času musí firma nebo podnikatel vyložit na byrokracii a papírování, tím více času mu zbyde na tvorbu zisku. To platí ve všech odvětvích trhu včetně hypotečního a realitního.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám



Přečtěte si také:

21.04.2021Jaký je minimální příjem pro získání hypotéky? Petr Rozkošný (Meteobox.cz)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688