NN Investment Partners (NN Investment Partners)
Investice  |  19.06.2020 08:53:06

Obavy z viru a vývoje světového obchodu ustoupily do pozadí

Rizikový apetit investorů byl opět podpořen novými stimuly, které vyhlásila ECB a německá vláda. Bezprecedentní fiskální a monetární podpora spolu se stabilním uvolňováním vládních omezení přesvědčila investory, že to nejhorší máme za sebou. Zdá se, že globální zotavení prozatím není ohroženo ani zprávami o šíření Covidu-19 v řadě rozvíjejících se zemí ani sociálními nepokoji v USA. Dokonce i v Brazílii, která je pandemií v současnosti postižena pravděpodobně nejvíce, se trhy v posledních týdnech vyvíjely obzvlášť dobře. I tady šíření viru začíná zpomalovat a ačkoliv je počet infikovaných stále vysoký, květnová data vykázala známky ekonomického zotavení.

Přesto zůstáváme opatrní. Nadále trpělivě čekáme na obchodní výsledky firem ve druhém čtvrtletí, které napoví, jak firmy koronakrizi ustály. Čtyřprocentní korekce ze čtvrtku minulého týdne dává tušit nejistotu investorů, kterým se prudký nárůst cen akcií v uplynulých týdnech příliš nepozdává.

Sociální nepokoje v USA mají na trhy zatím omezený dopad

Stále je těžké posoudit, jaké politické a ekonomické důsledky můžeme očekávat. Je možné, že šance prezidenta Trumpa na znovuzvolení budou oslabeny, protože voliči by jednak mohli nesouhlasit s použitím násilí proti demonstrantům a jednak by mohli začít pochybovat o jeho schopnostech krizového řízení. Současně by však více Američanů mohlo Trumpa oceňovat jako obhájce práva a pořádku.

Protesty můžou mít dopad rovněž na obchodní konflikt mezi USA a Čínou. Trump se bude nyní pravděpodobně muset soustředit na domácí bezpečnostní situaci, čímž se snižuje riziko dalšího zhoršení vztahů s Čínou. Minulé týdny byly v tomto ohledu relativně klidné. Kombinace hluboké hospodářské krize a nestabilní politické situace může Trumpa naopak přesvědčit o nutnosti použít Čínu jako obětního beránka.

Důvěryhodná kombinace monetární a fiskální politiky

Pozornost investorů se stále upírá na uvolňování vládních omezení a na počáteční známky ekonomického oživení. V této souvislosti bychom měli zmínit překvapivý pokles nezaměstnanosti v USA a nárůst důvěry francouzských firem. Investoři navíc získali důvěru ve schopnost politiků a centrálních bankéřů minimalizovat či dokonce zabránit trvalým systémovým škodám způsobených pandemií. Je to díky tomu, že ECB oznámila vyšší než očekávanou podporu v rámci podpůrného programu PEPP. Německá vláda navíc oznámila zavedení nového balíčku fiskálních stimulů ve výši 3,6 % HDP. Ochota ECB zaujmout atypicky preventivní postoj a zvrat v německé fiskální politice vytvářejí důvěryhodnou kombinaci fiskální a monetární politiky pro boj s dopady koronakrize.

Podpůrné stimuly a zlepšení některých makroekonomických ukazatelů prozatím vykompenzovaly nárůst politického napětí mezi USA a Čínou stejně jako nedávné zrychlení šíření viru v Chile a Jižní Africe. Zamezení šíření viru může být v těchto dvou zemích obtížnější vzhledem k blížící se zimě na jižní polokouli.

Zlepšili jsme náš výhled na vývoj ropy

Komodity od konce března za ostatními rizikovými aktivy zaostávaly především kvůli nedostatku skladových kapacit pro ropu. Výhled se však v posledních týdnech zlepšil díky dohodě OPEC+ o snížení produkce ropy. Věříme, že všechny země budou tuto dohodu respektovat.

Vývoj ceny zlata bude nadále profitovat z monetárních stimulů, hledání bezpečného přístavu vzhledem k obavám ze zhoršení americko-čínských obchodních vztahů a hrozící druhé vlny pandemie, přispívá také oživení poptávky po špercích v Číně a Indii. Měď bude těžit z oživení sektoru čínské infrastruktury a stavebnictví.

 

Zdroj: NN Investment Partners 

O NN Investment Partners C.R., a.s.

Společnost NN Investment Partners se dlouhodobě řadí mezi 5 největších správců aktiv v České republice (dle objemu spravovaných aktiv). V České republice působí již od roku 1997 a společně s NN Životní pojišťovnou a penzijní společností tak reprezentují skupinu NN na českém trhu. NN Investment Partners nabízí přes 40 zahraničních podílových fondů, z toho 21 v české koruně a zajištěných proti měnovému riziku. Centrála společnosti sídlí v nizozemském Haagu. Společnost působí v 15 zemí napříč Evropou, Asií, Středním východem, Severní a Latinskou Amerikou a pracuje pro ni více než 1000 zaměstnanců. Zároveň je součástí finanční skupiny NN Group.

Více informací naleznete na www.nnfondy.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688