Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  18.06.2020 16:25:41, aktualizováno 20.06.2020 09:09:34

ČNB vypíná další limit na hypotéky, snižuje proticyklickou kapitálovou rezervu na polovinu

Aktualizováno

Bankovní rada ČNB dnes snížila sazbu proticyklické kapitálové rezervy bank na 0,5 % z aktuální úrovně 1 %. Částečné uvolnění proticyklické kapitálové rezervy podpoří schopnost bank plynule úvěrovat nefinanční podniky a domácnosti, uvedl regulátor v dnešním prohlášení po jednání bankovní rady.

Kapitálová pozice domácího bankovního sektoru je díky kapitálovým rezervám a dobrovolně drženému přebytku kapitálu robustní. Většina bank v současnosti splňuje souhrnný kapitálový požadavek a má dostatečnou volnou kapacitu k úvěrování, prohlásil na následní tiskové konferenci guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Foto: Patria.cz

Centrální banka je také připravena v případě výrazného nárůstu úvěrových ztrát bank proticyklickou kapitálovou rezervu zcela uvolnit, aby podpořila jejich schopnost plynule úvěrovat nefinanční podniky a domácnosti. Kromě toho považuje za přirozené, že za silně nepříznivého vývoje domácí ekonomiky banky po případném rozpuštění proticyklické kapitálové rezervy využijí rovněž bezpečnostní kapitálovou rezervu a eventuálně i kapitálovou rezervu ke krytí systémových rizik, aby mohly dál poskytovat služby klientům.

"Zvažovali jsme všechny možnosti (...) Tento krok má spíše signální povahu, než že by byl vynucen reálnou situací bank," uvedl Rusnok k dnešnímu snížení proticyklické kapitálové rezervy na polovinu.

Vypnutí dalšího požadavku na hypotéky

ČNB dnes také částečně zmírnila limity na hypotéky. Koronavirová krize podle ní ceny rezidenčních nemovitostí zatím významněji neovlivnila. Vzhledem k nepříznivému vývoji v reálné ekonomice však vzniká možnost jejich poklesu v příštích čtvrtletích.

ČNB tak dnes potvrdila nastavení limitu ukazatele LTV (poměr výše hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti) ve výši 90 %. Zároveň zrušila limit ukazatele DSTI (poměr měsíční splátky dluhu k čistému příjmu). Limit pro ukazatel DTI (poměr celkového zadlužení žadatele o úvěr a výše jeho čistého ročního příjmu) ČNB zrušila již v dubnu. Další možné změny těchto ukazatelů posoudí ČNB nejpozději na svém listopadovém jednání o finanční stabilitě.

V dubnu docházelo k nárůstu žádostí o odklad splátek a ČNB předpokládá, že úvěrový dynamika na trhu s bydlením zpomalí, uvedl ředitel sekce finanční stability Jiří Frait.

Sadu pravidel k omezení rizik spojených s poskytováním hypotečních úvěrů využívá ČNB od roku 2015. Nejviditelnější částí těchto pravidel jsou ukazatele LTV, DSTI a DTI. Doporučení se zaměřuje i na další parametry rizikovosti hypotečních úvěrů, např. na délku jejich splatnosti.

 

 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688