olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  17.06.2020 00:00:00

Zoologická zahrada Olomouc má první vlčí safari v ČR

Zoologická zahrada Olomouc má první vlčí safari v ČR

17. června 2020 (st)

V olomoucké zoo se otevírá Safari Amerika! První vlčí safari v České republice. V těchto dnech tak návštěvníci zoo poprvé okusí, jaké je stanout tváří tvář vlkům a projet se přímo v jejich výběhu.

Vlčí safari

Vlci prošli "zahřívacími dny" bez návštěvníků, testovacím provozem prošel i samotný vláček. Nejprve jezdil pouze s řidičem, poté nastoupili zaměstnanci zoo a jako poslední se obsadil návštěvníky. Bezpečnost pasažérů v safari zajišťují brány, elektrické ohradníky, bezpečnostní sítě v oknech vláčku. Byť je nový domov vlků rozhlehlý – 1,5 ha, cestující se nemusí strachovat, že by se s žádným vlkem nesetkali. „Vlci přichází až k samotnému vláčku Celkový počet vlků v safari je v současné době osm. Jedná se pouze o samce. Zbylá část smečky setrvala ve svém původním výběhu,“ uvedla mluvčí zoo Iveta Gronská.

Vlk Hudsonův

Domovem vlka Hudsonova je okolí Hudsonova zálivu. Na jihu obývá lesy, na severu rozsáhlé pustiny pokryté sněhem a ledem. V zimních měsících teploty spadají až k - 40 °C. Lov pro něj představuje strastiplné cesty za potravou, kořist mnohdy pronásleduje i několik dní pospolu s dalšími členy smečky.

Koncept safari

Celkovou myšlenku safari provází hned několik dílčích. Vytvořit tzv. zoogeografické zóny - místa, na nichž se budou potkávat zvířata tak, jak by se mohla setkat i ve volné přírodě daného kontinentu, současně sloučením původních výběhů získají zvířata větší prostor. „Ruku v ruce s tím dojde i ke stírání bariér mezi člověkem a zvířetem. Samozřejmě za předpokladu zachování bezpečnosti všech za plotem z obou stran, ať už zvířat, či návštěvníků. Taktéž se návštěvnicky zatraktivní vrstevnicová spodní část zoo, která bývala lidmi opomíjena. Zároveň mohou příznivci zoo zavítat i do míst, která do té doby zůstávala jejím očím skryta,“ vysvětluje ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň. První etapa vybudovaného safari, konkrétně Eurasie, se návštěvníkům otevřela před sedmi lety. Po Euroasii se otevřela Afrika, nyní Amerika a následovat budou Austrálie a Arktida.

Provoz vláčku

Vláček brázdí všechny části safari zhruba v půlhodinových intervalech. Cena jízdenky je 50,- , jeho kapacita 25 míst. Do vláčku stejně jako do volných výběhů mají zákaz psi jakékoliv velikosti. Vláček vyjíždí od 9:00 s poslední jízdou v 16:45 od pavilonu Kalahari.

Fotografie:

| Poslední úprava: 17. června 2020 (st)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688