Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  16.06.2020 17:26:50

Americký trh s IPO se vrací do života s pěti úpisy v tomto týdnu

Zotavující se americký trh pro primárné veřejné nabídky (IPO) by tento týden mohl zažít hned pět transakcí. Jedna z nich se právě katapultovala na dosud největší takovou nabídku roku, napsal server Market Watch.

77,7 milionu akcií prodala ve své IPO společnost Royalty Pharma, která nakupuje biofarmaceutické licence. Portfolio vybudovala financováním závěrečných fází klinických testů, kde obratem získala budoucí licenční poplatky, a koupí stávajících poplatků od původních firem vyvíjejících daná léčiva. Royalty Pharma má v portfoliu léky jako Tysabri, což je imunosupresivum využívané při léčbě Crohnovy choroby a roztroušené sklerózy, nebo lék Imbruvica, který se používá při léčbě pacientů s leukémií.

Ocenění bylo v pondělí večer stanoveno na 28 USD za kus, což je na horní hranici indikativního rozpětí. Firma kromě toho rozšířila i celkovou transakci, což vypovídá o velkém zájmu investorů. V IPO tak získává 2,2 miliardy USD, což je v tomto roce dosud největší primární veřejná nabídka. Primát dosud držela Warner Music Group s 1,9 miliardy USD získanými v IPO.

„Royalty Pharma je vysoce zisková a generuje silné cash flow, zároveň hodlá vyplácet dividendu s 2,3% výnosem ve středovém bodu,“ podotýká společnost Renaissance Capital, poskytovatel institucionálních analýz. Royalty Pharma svoje akcie upíše v průběhu dneška na burze Nasdaq s tickerem RPRX.

Také všechny ostatní IPO jsou ze sektoru biotechnologií a zdravotní péče.

Forma Therapeutics Holdings, biotechnologická firma specializující se na onkologickou léčbu, hodlá nabídnout 11,8 milionu akcií o ceně 16 až 18 USD za kus. Získat by tak mohla až 212 milionů USD. Firma loni inkasovala čistou ztrátu 34,8 milionu USD po čistém zisku 5,3 milionu USD v roce 2018. Svoje akcie pravděpodobně upíše na burze Nasdaq po tickerem FMTX.

Biotech Progenity chce nabídnout 6,7 milionu akcií o ceně 14 až 16 USD za kus, to vše s možností získat 107,2 milionu USD. Firma požádala o listing na burze Nasdaq pod tickerem PROG.

Další onkologický biotech Repare Therapeutics, který vyvíjí léky proti solidním nádorům, chce nabídnout 7,4 milionu akcií oceněných na 16 USD až 18 USD, a získat tak 133,2 milionu USD. Listing se má odehrát na burze Nasdaq pod tickerem RPTX. Výtěžek hodlá využít na financování klinických testů či na další výzkum. První kvartál by pro tuto firmu ztrátový (-12,6 milionu USD), před rokem prodělávala jen 4,8 milionu USD.

Seznam uzavírá čínský dodavatel diagnostických přístrojů Genetron Holdings. Nabídnout chce 13 milionu akciových podílů denominovaných v dolarech (ADS), které v IPO pravděpodobně ocení na 11,50 USD až 13,50 USD. Získat by tak mohl až 175,5 milionu USD.

I tato firma byla loni ztrátová, čistá ztráta dosahovala 676,0 mil CNY po ztrátě 465 mil. CNY v roce předešlém.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688