Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  16.06.2020 00:12:32

15. června: Tohle potřebujete vědět (nejen) o pondělním obchodování na Wall Street

Americké akcie v pondělí posílily. Počáteční ztráty trh smazal poté, co americká centrální banka oznámila, že bude odkupovat konkrétní podnikové dluhopisy. Krok Fedu zlepšil náladu investorů, kteří se obávají druhé vlny epidemie koronaviru.

Index Dow stoupl o 0,62 % na 25 763,16 bodu, širší S&P 500 se zvýšil o 0,83 % na 3 066,59 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 1,43 % na 9 726,02 bodu. Index volatility VIX klesl o 4,68 % na 34,40 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o dva bazické body na 0,72 %. Ceny ropy nakonec stouply o více než 2 %, zlato i stříbro naopak okolo půl procenta odevzdaly. Bitcoin posílil o 0,9 %, zatímco ethereum 0,5 % ztratilo.

AMERICKÉ AKCIE POHLEDEM ČESKÝCH TRŽNÍCH PROFÍKŮ: https://www.investicniweb.cz/americke-akcie-jaky-vyvoj-cekaji-cesti-trzni-profesionalove/

Záplava hotovosti v podobě fiskálních a ekonomických stimulů spolu s otevíráním hospodářství po koronavirových opatřeních vyvolaly na akciovém trhu od konce března nevšední růst. Ten se během druhého červnového týdne zarazil a ve čtvrtek 11. června došlo k hlubokému dennímu propadu o více než 5 %. Na něj ovšem americké indexy navázaly dvěma denními růsty, z toho v pondělí v tom opět "měl prsty" Fed.

"Centrální banka se vždy snaží ukázat, kdo je na trhu pánem. Neustále dokazuje, že je schopna na podporu ekonomiky dělat ještě více. A funguje to," uvedl Ilya Feygin, stratég z WallachBeth Capital.

V pondělí po úvodních propadech (Dow ztrácel až 760 bodů) akcie začaly posilovat. Optimisté skloňují argumenty jako podporu ze strany Fedu a vlády a vyjádření ministra financí Mnuchina, že se již ekonomika nebude zavírat. Nové opatření Fedu pak pouze potvrdilo zlepšení nálady na burze.

Dařilo se cenným papírům Facebooku (+1,71 %), Amazonu (+1,09 %), Netflixu (+1,78 %) i Applu (+1,24 %), solidně zpevnily také velké americké banky (JPMorgan +1,41 %, Bank of America +1,53 %).

Hlavní pondělní události na amerických trzích

  • Americká centrální banka v pondělí oznámila, že bude na trhu odkupovat konkrétní podnikové dluhopisy. Fed oznámil úpravu svého programu SMCCF (Secondary Market Corporate Credit Facility). V rámci něj hodlá nově odkupovat široké a diverzifikované portfolio firemních dluhopisů. Cílem je dále podpořit tržní likviditu a dostupnost peněz pro velké zaměstnavatele v USA.
  • Index průmyslové aktivity v oblasti New Yorku (Empire State) v červnu překvapil, když dosáhl 0,20 bodu (odhad: -29,8 bodu, květen: -48,5 bodu).
  • BP (v pondělí -1,58 %) plánuje v aktuálním kvartálu odpis až 17,5 miliardy USD. Snížila výrazně výhled cen ropy i zemního plynu a dlouhodobě čeká rychlejší odklon od fosilních paliv.
  • AstraZeneca (v pondělí +2,31 %) podepsala dohodu o dodávce 400 milionů dávek zkoumané vakcíny na COVID-19. Pokud by preparát úspěšně prošel testy, mohl by být dodáván ještě před koncem roku.
  • Starbucks (v pondělí +0,76 %): Nové doporučení od Atlantic Equities ("overweight"). Řetězec kaváren má z krize vyjít s vyšším tržním podílem a efektivnější nákladovou strukturou.
  • Intel (v pondělí +1,30 %): Zlepšení doporučení od KeyBanc (z "neutral" na "overweight"). Výrobce čipů je prý v dobré pozici, aby těžil z dalšího rozvoje a šíření IT.
  • Společnost Hertz (v pondělí -33,80 %) u bankrotového soudu vyhrála spor a smí vydat nové akcie až za 1 miliardu USD.
  • AT&T (v pondělí +0,03 %) chce prodat svou herní divizi Warner, uvedly zdroje obeznámené se situací. Zájem o aktiva v hodnotě okolo 4 miliard USD by měly mít velcí hráči jako Take-Two Interactive, Activision Blizzard a Electronic Arts.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PONDĚLNÍ SEANCE: https://www.investicniweb.cz/news-americke-akcie-15-cervna-2020/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688