Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Reality  |  15.06.2020 11:30:11, aktualizováno 21.06.2020 09:01:34

ČSOB: Český trh s bydlením letos nečekají zásadní změny. Ceny plošně nezlevní


Dopad koronaviru na trh s bydlením v České republice by měl být pouze krátkodobý a omezený. Letošní zájem o hypotéky i úvěry od stavebních spořitelen tak bude zhruba na úrovni loňského roku, v příštím roce očekává skupina ČSOB nárůst celkového objemu trhu. Podle odborníků by v letošním roce nemělo dojít ani k výraznému poklesu cen nemovitostí. Skupina ČSOB zároveň pokračuje s pomocí klientům s odklady splátek.

 

·      Česká ekonomika míří do recese, dopad na bydlení ale nebude zásadní a dlouhodobý.

·      Hypoteční trh by měl letos atakovat hranici 200 miliard poskytnutých úvěrů.

·      Stavební spořitelny poskytnou úvěryobjemu 47 miliard, příští rok očekávají další růst.

·      Ceny nemovitostí plošně nezlevní. Může dojít k poklesu u luxusních nemovitostí a dlouhodobě neprodejných bytů a domů.

·      Úrokové sazby začaly klesat, banky v nich ale musí zohledňovat zvýšená rizika.

·      Skupina ČSOB dosud vyřídila přes 65 tisíc žádostí o odklad splátek a představila řadu technologických novinek usnadňujících zvládnutí současné situace.

 

Skupina ČSOB vyřídila 65 tisíc odkladů splátek

„Našim klientům jsme vyšli vstříc ještě před vládním nařízením. Doposud jsme s odkladem splátek pomohli více než 65 tisícům klientů. Výrazně jsme posílili naše on-line prostředí, které chceme klienty naučit dlouhodobě využívat. Pevně věřím, že negativní dopady současné krize na naše klienty budou co nejmenší a budu rád, když je v tom skupina ČSOB co nejvíce podpoří,“ uzavřel Jan Sadil.

 

Další dobrý rok pro hypotéky i stavební spořitelny

V prvních čtyřech měsících vzrostl hypoteční trh ve srovnání s loňským rokem zhruba o 40 %. „Ochlazení poptávky se projevuje se zpožděním, v nejbližších měsících tak lze očekávat nižší zájem o hypotéky. Na podzim by ale opět mělo dojít k oživení a za celý rok by hypoteční trh mohl atakovat hranici 200 miliard korun, měl by tak být zhruba o 10 % výše než loni,“ uvedl generální ředitel Hypoteční banky Jiří Feix.

Na začátku roku se dařilo i stavebním spořitelnám, které zvýšily prodej úvěrů o třetinu na více než 25 miliard korun. „Naše očekávání pro letošní rok byla velmi pozitivní, počítali jsme s růstem trhu. Současná situace zájem o úvěry stavebních spořitelen dočasně zbrzdí, nicméně i tak se letos budeme pohybovat zhruba na úrovni roku 2019. A příští rok lze čekat další růst zájmu,“ dodal předseda představenstva Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS) Tomáš Kořínek.

„Současná situace by mohla nahrávat k většímu zájmu klientů o bezpečné formy spoření, jako je stavebko nebo penzijní připojištění. Stavebko vždy nejvíce ukázalo svou stabilitu a jistotu v dobách propadů finančních či akciových trhů,“ dodal Tomáš Kořínek. Stavební spořitelny by podle něj letos měly uzavřít mezi 450 a 500 tisíci spořicími smlouvami.

„Výborné finanční podmínky a zkušenost z předchozích cyklů nám dává velkou šanci nepříznivou současnost úspěšně překonat. K návratu do „předkoronového normálu“ však hospodářství bude potřebovat několik let. Rozhodující bude nejenom rychlost, s jakou se vypořádáme s koronavirem, ale i případný neuchopitelný strach z budoucnosti,“ uzavírá Petr Dufek, analytik ČSOB.

 

Nemovitosti plošně nezlevní

Ceny nemovitostí v České republice v posledních letech rostly téměř nejrychleji v Evropě a v pozvolnějším růstu pokračovaly i v prvním čtvrtletí letošního roku. Přesto by ani v této chvíli nemělo dojít k plošnému poklesu cen nemovitostí. „Pokud by ceny nemovitostí poklesly, bude se to týkat především luxusních nemovitostí, kde se mohou ceny snížit o 5–15 %. Na trhu se také objevila řada delší dobu neprodejných domů a bytů s cenou neodpovídající realitě, i zde může dojít k částečnému poklesu. S plošným poklesem cen ale nepočítáme,“ dodal Jiří Feix.

V posledních týdnech začaly klesat také úrokové sazby, ke snížení se přidala Hypoteční banka i ČMSS. Na jedné straně se výrazně snížily mezibankovní sazby. Na druhé straně je důležité k případným poklesům přistupovat opatrně kvůli zvýšeným rizikům nesplácených úvěrů. S výraznějším dalším pohybem sazeb banky nepočítají, spíše se stabilizují kolem současných úrovní.

Zdroj: TZ ČSOB





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688