Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  15.06.2020 08:03:59

Týden centrálních bankéřů (Týdenní zpráva z finančního trhu) (15.6.2020)

Americká data ukáží tento týden ekonomiku v průběhu oživení, které je rychlé, ale částečné. Guvernér Fedu v Senátu pohovoří o stavu ekonomiky a měnové politice. ECB dodá další dávku dlouhodobé likvidity. Evropská rada bude diskutovat záchranný fond, ale dohoda je zatím nepravděpodobná. Bude zasedat mnoho centrálních bank. V ČR by před mediální karanténou mohly zaznít názory členů bankovní rady ČNB.

Více dat ukáže ekonomické oživení

Údaje o průmyslové výrobě za květen v USA vykáží velké zlepšení s tím, jak se ekonomika vrací k životu. To samo o sobě není až tak skvělá zpráva. I rychlé oživení bude stále částečné a je otázkou, které hodnoty jsou ztraceny na další dobu. O stavu ekonomiky bude před výborem Senátu referovat šéf americké centrální banky. Svým vystoupením by mohl ovlivnit rozhodování Kongresu o dalších fiskálních stimulech. V Evropě získá na konci týdne pozornost jednání Evropské rady, na kterém bude diskutovat Záchranný fond. Jednání však jsou na začátku a dosažení dohody na tomto summitu je nepravděpodobné. Finanční svět bude zajímat další kolo dodávek dlouhodobé likvidity v programu TLTRO III a objem by měl být tentokrát masivní. Centrální banky Japonska, Velké Británie, Švýcarska, Ruska či Brazílie budou mít zasedání a v některých případech se zřejmě dočkáme dalšího uvolnění měnové politiky. Na začátku týdne stále panuje určitý strach z druhé vlny epidemie. Akciové futures začínají týden v záporu a dolar zůstává na silnějších úrovních vůči euru poblíž 1,125 USD/EUR.

Česká národní banka bude o sazbách rozhodovat až příští týden. Takže v tomto týdnu, než začne mediální karanténa, bychom mohli slyšet názory členů bankovní rady k nastavení měnové politiky. Český ekonomický kalendář nabídne pouze odhad vývoje platební bilance a vývoj cen výrobců. Běžný účet platební bilance za duben pravděpodobně vykáže velký deficit z důvodu velikého záporu obchodní bilance, který byl již zveřejněn. Průmyslové ceny budou ovlivněny dozvuky nízkých cen ropy, ale bude zajímavé sledovat i další cenové okruhy jakožto indikaci dalšího vývoje spotřebitelských cen. Od těch v horizontu roku čekáme jen slabý růst a tedy zpomalování inflace.

Vyšší nervozita globálních trhů přinesla oslabení koruny

Americký Fed minulý týden potvrdil, že měnová politika zůstane silně uvolněná až do roku 2022. Pro ekonomiku je to vzpruha. Ale za tímto postojem stála také nová prognóza Fedu, která mohla vzbudit pesimismus, což dohromady se zvýšenými obavami z druhé vlny epidemie COVID-19 vedlo k růstu rizikové averze a poklesu na akciových trzích. V samotném závěru týdne se akciové trhy opět mírně zvedaly.

Česká koruna se minulý týden výrazně nehýbala, teprve se zvýšením globální averze vůči riziku mírně oslabila vůči euru k úrovni poblíž 26,75 CZK/EUR. Pro český trh přineslo jisté překvapení zveřejnění inflace za květen. Ta zpomalila na 2,9 % y/y, když trh čekal v průměru 2,6 % y/y. Zajímavé pak bylo zveřejnění akcelerace jádrové inflace na 3,3 %, za čímž stály do především daňové změny (viz zde https://bit.ly/3hcn1wz).
Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688