mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  14.06.2020 19:56:00

Postupné uvolňování přijatých opatření ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku (14.6.2020)

Postupné uvolňování přijatých opatření ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku

20.04.2020 / 11:00 | Aktualizováno: 14.06.2020 / 19:56

Švýcarská spolková vláda zveřejnila 16. dubna 2020 třífázový plán uvolňování přijatých opatření v boji proti koronaviru.

V první etapě, tj. od 27. dubna 2020, se vrátily do svého normálního provozu nemocnice a otevřely první obchody a individuální služby – hobby markety, zahradnictví, kosmetické a kadeřnické salony, masáže, apod.

Ve druhé etapě, tj. od 11. května 2020, se otevřely všechny základní školy (1. i 2. stupeň), a trhy, cestovní kanceláře, muzea, knihovny a archivy (bez čtenářských sálů). Na středních, vysokých a uměleckých školách byly pořádány aktivity do 5 lidí. V omezené míře byly opět otevřeny restaurace a bary (max. 4 lidé u stolu – s výjimkou pro vícečlenné rodiny žijící v jedné domácnosti; stoly min. 2 m od sebe). Veřejná doprava funguje dle normálních jízdních řádů.

Od 11. května 2020 zpracovávají švýcarské úřady opět žádosti občanů ze zemí EU/ESVO a třetích zemí o pobytová a pracovní povolení, které byly podány před vyhlášením mimořádného stavu 25. března 2020. Je opět umožněno slučování rodin, které se řídí standardními zákonnými postupy.

Od 28. května 2020 jsou opět povoleny mše a náboženské obřady (svatby, křty, apod.).

Třetí etapa rozvolňování byla spuštěna 6. června 2020. Od tohoto dne se může spontánně scházet až 30 lidí a je možné organizovat akce do 300 lidí. Probíhá prezenční výuka na středních a vysokých školách a tréninky ve všech sportovních odvětvích. Otevřela se veškerá volnočasová zařízení – kina, divadla, zoologické a botanické zahrady, bazény a wellness centra, diskotéky a noční bary a erotické služby. Počet lidí u jednoho stolu v restauraci již není omezen na čtyři. Povolená je i organizace letních táborů do 300 lidí a provoz zahájily také lanovky, horské železnice a kempy. Otevření každého subjektu je vázáno na dodržování předem zpracovaného ochranného konceptu a sociálních a hygienických pravidel.

Na hranicích Švýcarska s Itálií, Francií, Německem a Rakouskem nadále fungují do 15.06.2020 namátkové kontroly. Od tohoto data uvolní Švýcarsko veškerá hraniční omezení pro občany zemí EU/EFTA.

Podrobnější informace k uvolňování nařízení naleznete na webové stránce Švýcarského federálního zdravotního úřadu (BAG) ve čtyřech jazycích.

Obyvatelům Švýcarska zůstává k dispozici i vnitrostátní telefonní linka: +41 58 463 00 00 (24 hodin denně), hotline pro turisty: +41 58 464 44 88 (24 hodin denně).

Lichtenštejnsko:
V obdobném rozsahu jako Švýcarsko uvolňuje svá opatření i Lichtenštejnsko. Podrobnosti jsou k dispozici na stránkách lichtenštejnského úřadu vlády.

Telefonní číslo na nemocnici (Landesspital) v Lichtenštejnském knížectví: +423 235 45 32.

Pro všechny případy doporučuje Velvyslanectví ČR v Bernu sledovat i informace na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR, kde jsou pravidelně aktualizována cestovní doporučení pro občany ČR.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688