Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  14.06.2020 10:14:06

Na pražské burze posílila v týdnu jen jedna emise, v očekávání rebalance indexů


V pondělí ještě dokázala pražská burza navázat na předchozí růst a posílit tak šestou seanci v řadě na nová 3 měsíční maxima. V dalších dnech však zamířila poměrně výrazně na jih a až v samotném závěru týdne, po poklesu indexu PX dokonce i zpět pod hranici 900 bodů, se dokázala nadechnout. Uzavření na téměř 931 bodech, znamená po předchozích 3 týdnech růstu, tentokrát ztrátu takřka 2,8 %.

Zatímco v předcházejícím týdnu pomohly tehdy k výraznému skoku domácího trhu akcie bank, tentokrát se naopak zasloužily nejvýrazněji o jeho pokles. Prim v tomto směru hrály akcie ERSTE, které zastavila v domovské Vídni technická hranice 25 EUR. Od té se rázem propadaly až o 15 %. Větší likviditu při prodejním přetlaku však v Praze zaznamenávaly akcie KB a především MONETA. Majitele jich v týdnu vyměnilo za více než miliardu korun, což v poslední době zaznamenává málokterá emise. Akcie KB se pak zmiňované hranici s 980 mil. korun také výrazně přiblížily. Bankovní tituly se zkrátka na pražské burze v týdnu postaraly o 76 % všech akciových obchodů, které v souhrnu dosáhly 3,86 mld. korun.

 

Mezi klesající bankovní tituly se vklínily akcie likérky STOCK, které tak přerušily předchozí nezvyklou 7 týdenní růstovou šňůru, a akcie CETV. U těch v týdnu zveřejněná statistika amerických burz ukázala na pokračující nárůst short pozic také v druhé polovině května. Investoři otevřeli dalších více než 100 tisíc sázek na pokles, resp. za celý květen se počet zashortovaných akcií CETV zvýšil o více než 255 tisíc.

Ostatní emise již vykázaly menší ztráty než index PX. Svou vahou však na něj přesto značně tlačily akcie ČEZ, které se vlastně dle predikcí zmiňovaných v minulém reportu odrazily od výrazné technické hranice 500 . Pro titul byl zveřejněn vlastně pozitivní výměr ERÚ pro stanovování výnosu z distribuční soustavy v následujících letech. Samotné ceny elektřiny tentokrát v týdnu spíše klesaly.

Za zmínku stojí pro index PX rovněž významné akcie Avast, které nadále předváděly solidní volatilitu (v pásmu cca 138-144 ) a vlastně i likviditu. Oproti Londýnu se titul u nás začal zase více obchodovat s prémií až 2 .

Jediným titulem, který nakonec uzavřel týden ziskově je PFNONWOVENS. Dopomohl však k tomu až pozitivní vývoj v páteční nelikvidní seanci, resp. za danou cenu 716 zobchodovaných pouhých 10 akcií. Firma v pondělí (oprava) pořádá valnou hromadu, domácí trh však v příštím týdnu opět bude především sledovat zahraniční dění. V pátek lze vzhledem k rebalanci indexů každopádně očekávat zvýšenou likviditu v závěrečné aukci, když od pondělí 22. června vstoupí v platnost nová báze. Snížit by se zpět k max. limitu měla váha akcií ČEZ, která aktuálně přesahuje 23 %.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688