Lukáš Kovanda, Ph.D. (CZECH FUND)
Investice  |  12.06.2020 15:43:57

Obří německý balík fiskálních opatření je Česku „štěstím v neštěstí“. Tuzemské ekonomice pomůže i snížení DPH v Německu, které dnes schválila tamní vláda


Německá vláda na dnešní mimořádné schůzi schválila dočasné snížení daně z přidané hodnoty, od července do konce letošního roku klesne DPH z nynějších 19 na 16 procent.

Německo v uplynulém desetiletí postupuje v oblasti rozpočtové politiky přímo učebnicově a mohlo by být vzorem pro většinu z ekonomicky nejvyspělejších zemí světa. V letech prosperity před úderem koronaviru dodržovalo politiku nulového schodku, takže podstatně snížilo svůj dluh v poměru k HDP.

Jenom tři další země EUIrsko, Malta a Nizozemsko – snižovaly v letech 2013 až 2019 svůj veřejný dluh v poměru k HDP rychleji než právě Německo (viz graf níže). Berlín tak má nyní „z čeho brát“, aby ekonomiku sanoval a podporoval.

Německý balík opatření pro boj s ekonomickými dopady koronaviru je nejobjemnější v rámci ekonomicky vyspělých zemí, po přepočtu na HDP předčí i fiskální balík, jímž se Trumpova administrativa snaží podpořit americkou ekonomiku.

Snížení sazby DPH, které je součástí německého balíku, umožní tamním firmám udržet si v náročném období více peněz na účtu, přičemž spotřebitelé dostanou impuls ke spotřebě.  Lze totiž předpokládat, že z redukce sazby bude zčásti těžit německá podniková sféra a zčásti tamní spotřebitelé, neboť podniky a firmy budou moci snáze snížit své konečné ceny. Redukce německé DPH přispěje také k zotavení české ekonomiky, která je silně závislá na poptávce německých podniků i spotřebitelů.

V celém „neštěstí koronakrize“ je Česku jedním z největších „štěstí“, že je tak mocně ekonomicky provázána zrovna se zemí, jež neváhá razantně svoji poptávku podpořit. Německý daňový poplatník, z jehož daní je německý balík opatření financován, také právě díky snížení DPH z nezanedbatelné části pomůže na nohy i české ekonomice.  

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom

CZECH FUND

Cílem fondu CZECH REAL ESTATE INVESTMENT FUND je přinášet pravidelné výnosy pocházející z nájmů a kontinuálního zvyšování hodnoty podílů v nemovitostních společnostech a nemovitostech. Fond investuje do nemovitostních společností a/nebo nemovitostí v České republice s trvale udržitelným ekonomickým rozvojovým potenciálem, jako jsou např. administrativní budovy, nákupní centra, obchodní domy, hotely a logistické areály. Fond má sídlo v Lichtenštejnsku, je pod dohledem lichtenštejnského regulátora FMA (Finanzmarktaufsicht). Rozhodnutím České národní banky byl fond uznán jako srovnatelný se speciálním fondem nemovitostí podle českého práva. Nabízení investic do fondu v České republice je tak pod dohledem České národní banky a podléhá českým předpisům.

Více informaci na : https://czech-fund.cz/

13.06. 21:43  Pomohla by deflace (konaj)
13.06. 21:36  Pomohla by deflace (Haw)
13.06. 21:36  Pomohla by deflace (Haw)
12.06. 16:39  Pomohla by deflace (Přemek)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste