Lukáš Kovanda, Ph.D. (CZECH FUND)
Z domova  |  12.06.2020 11:10:37

Koronavirus srazil počet svateb na více než stoleté minimum. O zářijové termíny se vede tuhý boj, přeživší svatební salony letos a příští rok kvůli návalu mohou zdražit


Obyvatelé Česka uzavřeli v průběhu prvního čtvrtletí letošního roku 3,5 tisíce sňatků, což bylo o téměř 600 méně než o rok dříve, plyne z dnešní zprávy ČSÚ. K nižšímu počtu sňatků přispěl zejména měsíc březen, v jehož průběhu byla možnost uzavření manželství omezena epidemiologickými opatřeními.
Březnových sňatků bylo podle dosud dostupných údajů méně než 600, což představuje nejnižší měsíční počet sňatků za více než stoletou historii České republiky.

Každý čtvrtý pár v ČR přitom před úderem koronaviru vyšla svatba na částku mezi dvaceti až padesáti tisíci korunami. Necelá pětina utratila do deseti tisíc korun a o něco více snoubenců mělo výdaje mezi deseti až dvaceti tisíci korunami. Přes 50 tisíc korun pak zaplatil každý pátý pár. Ukázal to loňský průzkum agentury Ipsos pro společnost Broker Consulting.

To znamená, že Češi v průměru utratí za svatbu 36 tisíc korun. To znamená, že svatební salony a další firmy a podnikatelé či OSVČ, které vydělávají na organizaci svatebních obřadů, přišli letos v prvním čtvrtletí kvůli koronaviru o 21,3 milionu korun. V měsících dubnu a květnu pak ztráta dále nabíhala, za celé první pololetí pravděpodobně pohybovala kolem úrovně 100 milionů korun.

Pro salony, které se specializují na nákladnější svatby, které vyjdou na statisíce, je i ztráta několika klientů závažným výpadkem.

Pro některé salony a další firmy a podnikatele z branže tak může být současná situace až likvidační. Snoubenci v uplynulých měsících – zejména březnu a dubnu – sňatek hojně překládali na pozdější termín. Za květen by ztráta měla být slabší, neboť ten z hlediska počtu pořádaných svateb citelně podprůměrný každoročně, a to kvůli známé pověře, že májové manželství nebude přát štěstí a ztroskotá.  
Ochromené však budou zřejmě i letní měsíce. Podstatná část svatebčanů nebo svatebních hostů se rekrutuje z řad cizinců, kteří mohou mít do ČR kvůli epidemiologickým opatřením stále ztížený přístup.
Opětovný rozmach svateb lze proto očekávat až v září, ale spíše v příštím roce. Řada snoubenců hraje na jistotu a svatbu překládá právě až na rok 2021. Zmíněný zhruba stomilionový výpadek, který letos v prvním pololetí branže pocítí, se tak uspokojivě vykompenzuje až příští rok.

Do té doby některé firmy z branže, jež nemají dostatečnou rezervu, nepřežijí. Od letošního září lze proto očekávat postupně sílící, kompenzující poptávku, která může narážet na již omezenou nabídku. Jinými slovy, zájemců o svatbu a termíny bude více, než bývá běžné, zatímco salonů a dalších podnikatelů z branže celkově méně. Výsledkem bude tlak na růst celkové ceny svatebního obřadu. 

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom

CZECH FUND

Cílem fondu CZECH REAL ESTATE INVESTMENT FUND je přinášet pravidelné výnosy pocházející z nájmů a kontinuálního zvyšování hodnoty podílů v nemovitostních společnostech a nemovitostech. Fond investuje do nemovitostních společností a/nebo nemovitostí v České republice s trvale udržitelným ekonomickým rozvojovým potenciálem, jako jsou např. administrativní budovy, nákupní centra, obchodní domy, hotely a logistické areály. Fond má sídlo v Lichtenštejnsku, je pod dohledem lichtenštejnského regulátora FMA (Finanzmarktaufsicht). Rozhodnutím České národní banky byl fond uznán jako srovnatelný se speciálním fondem nemovitostí podle českého práva. Nabízení investic do fondu v České republice je tak pod dohledem České národní banky a podléhá českým předpisům.

Více informaci na : https://czech-fund.cz/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec