msk.cz (Moravskoslezský)
Z regionů  |  11.06.2020 00:00:00

Moravskoslezský: Startovací byty pomáhají mladým lidem z dětských domovů vstoupit do světa dospělých

Celkem 12 mladých lidí z dětských domovů a pěstounských rodin prošlo za dva roky projektem „S námi domů“. Tento projekt vznikl díky spolupráci dětských domovů, neziskové organizace Portavita a společnosti Heimstaden. Ta ještě pod původním názvem Residomo opravila a plně vybavila 12 malometrážních bytů, které nabídla dětským domovům a pěstounským rodinám pro mladé lidi, kteří opouštějí jejich péči.

„Postavit se na vlastní nohy je důležitý životní krok, který není jednoduchý pro žádného mladého člověka. Ti, kteří vyrůstali v domově nebo v náhradní rodině, to mají mnohdy ještě náročnější. Tito mladí lidé si musí zvyknout na vlastní soukromí a samostatnost, také se musí naučit řešit praktické věci jako je třeba zajistit si opravu pračky nebo si něco vyřídit na úřadě. Je skvělé, že se daří jim s těmito záležitostmi pomáhat,“ uvedl zástupce zřizovatele dětských domovů v Moravskoslezském kraji náměstek hejtmana kraje Stanislav Folwarczny.

Po celou dobu projektu S námi domů vykonává sociální práci nezisková organizace Portavita. „Mladí dospělí, kteří do projektu vstupují, se při nastartování samostatného života potýkají se zátěží, která může narušovat pocit jistoty a bezpečí. Již od počátku jsme s klienty v intenzivním kontaktu a nabízíme podporu s úmyslem co nejvíce minimalizovat tuto zátěž,“ řekl ředitel Spolku Portavita David Starzyczný. Podle něj sociální pracovník klientům pomáhá se vším, co praktický život přináší. „Řešíme například nastavování plateb spojených s bydlením, tedy kde, co a jak zaplatit, zajištění lékařské a psychologické péče, domácí rozpočet, úklid, sousedské vztahy, návazné služby. Ve vzájemné spolupráci je nejdůležitější individuální a partnerský přístup, sociální pracovník je patron, na kterého se s důvěrou obracejí,“ doplnil David Starzyczný.

Každý byt je vybaven ledničkou a základním nábytkem. „Mladí lidé platí po dobu jednoho roku jen 50 procent nájmu, slevy dostávají i v dalších letech. Součástí programu je i zmíněná doprovodná sociální služba. Jsem rád, že kromě bydlení jim v jednom balíčku dáváme i lidskou oporu,“ sdělil generální ředitel Heimstaden Jan Rafaj.

V rámci projektu S námi domů využívají mladí lidé 12 startovacích bytů. Další byt si jako tréninkový pronajímá Dětský domov Havířov. „Nikdo se asi neumíme vcítit do rozpoložení osmnáctiletého člověka, který má najednou, skoro ze dne na den, začít žít opravdový život dospělých. Tito mladí lidé si teprve musí zvyknout na úkony, který považujeme za automatické. Ať už jde o uklízení, rozumné nakupování nebo třeba vztahy se sousedy. Tyto věci si naše děti mohou ozkoušet v tréninkovém bytu, což považuji za nesmírně přínosné,“ vysvětlila ředitelka Dětského domova Havířov Ladislava Hilbertová.

Projekt S námi domů získal v roce 2019 celostátní cenu v oblasti firemní komunikace pořádanou organizací APRA. Pod Hlavičkou Heimstaden bude pokračovat. Cílem je poskytovat nejen bydlení jednotlivcům, ale i tréninkové bydlení pro dětské domovy, ve kterém si děti mohou vyzkoušet bydlet samostatně. Projekt S námi domů nabízí vybavené bydlení se slevou pro mladé lidi z dětských domovů, pěstounských rodin a domovů na půli cesty. V roce 2019 bylo obsazeno 10 bytů a jeden tréninkový, který si pronajímá Dětský domov Havířov. Ke stávajícím bytům přibyly v roce 2020 další dva byty. Všechny se nacházejí v Prostřední Suché, Karviné a Havířově. Společnost Heimstaden také hradí náklady na terénního sociálního pracovníka, který s mladými lidmi po dobu minimálně jednoho roku spolupracuje.

 


11. června 2020
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688