Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  10.06.2020 11:20:49

Spotřebitelská inflace (květen)

Spotřebitelské ceny v květnu oproti dubnu velmi svižně vzrostly o 0,4 %, avšak v meziročním srovnání inflace výrazně zpomalila na 2,9 % z dubnových 3,2 %. Meziroční inflace se tak letos poprvé nacházela těsně pod horní hranicí tolerančního pásma České národní banky, tj. pod 3 %.

Za květnovým růstem inflace stály v první řadě vyšší ceny alkoholu a tabákových výrobků, když tyto položky oproti dubnu v souhrnu vzrostly o 2,9 %. Pod vyšší ceny těchto položek se podepsalo zvýšení spotřebních daní, které se sice uskutečnilo již na začátku letošního roku, avšak do koncových cen alkoholu a tabáku se plně propsalo teprve v květnu. V meziměsíčním srovnání rostly i ceny potravin.

V meziročním srovnání stojí za zpomalením inflace pod 3 % především vysoká srovnávací základna z loňského května. Hlavními zdroji růstu spotřebitelské inflace v květnu i nadále zůstaly primárně potraviny a náklady spojené s bydlením. Rychle rostly i ceny alkoholu a tabáku. Dolů naopak inflaci táhnou meziročně výrazně levnější pohonné hmoty.

Dramatický propad cen ropy, pandemie Covidu-19 s dopadem na cenový a hospodářský růst a slabší kurz koruny, to vše jsou faktory, které pořádně zamíchaly kartami ohledně vývoje spotřebitelské inflace pro zbytek letošního roku. V červnu sice ještě pravděpodobně dojde k vzedmutí inflace ke 3 %, ale druhá polovina letošního roku již bude ve znamení zpomalování inflace ke 2 %, tj. k inflačnímu cíli ČNB. Inflační tlaky v domácí ekonomice budou ve druhé polovině % letošního roku poměrně rychle odeznívat. V závěru roku by se mohla inflace dokonce dostat pod 2 %, což bylo ještě na začátku února nemyslitelné.

Miroslav Novák

Miroslav Novák

Vystudoval obor Finance na Vysoké škole ekonomické v Praze a Finance a finanční služby na Vysoké škole finanční a správní. Zkušenosti v oblasti bankovnictví načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti AKCENTA. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kursů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média.


AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 39 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz



Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688