amsp.cz (AMSP)
Podnikání  |  09.06.2020 13:00:15

Antivirus A i B prodloužen do 31. srpna 2020


Vláda ČR na svém dnešním zasedání schválila návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) na prodloužení režimu A programu Antivirus, který zmírňuje přímé dopady nákazy COVID-19. Jedná se o kompenzaci nákladů zaměstnavatelům, jejichž zaměstnancům byla nařízena karanténa, nebo museli částečně či úplně omezit svůj provoz. Důvodem tohoto prodloužení je zejména stávající epidemiologická situace a dosud trvající mimořádná vládní opatření, v jejichž důsledku některá pracovní odvětví stále stagnují (veletrhy, kulturní festivaly atd.). Antivirus A se prodlouží až do 31. srpna 2020. Náklady MPSV odhaduje na max. 604, 8 mil. .

„Přestože v současné době dochází k rozvolňování protikoronavirových opatření a hodně lidí se vrací zpátky do práce, stále tu jsou zaměstnavatelé, kteří potřebují, aby je stát podržel. Nadále jsou evidovány nové případy nařízení karantény a s ohledem na aktuální statistiky lze v příštích měsících očekávat další. Hromadné akce se už sice konají, ale omezení počtem max. 500 účastníků pořadatelům situaci i nadále komplikuje. Abychom zamezili propouštění zaměstnanců ve firmách ohrožených těmito faktory, je prodloužení Antiviru A do konce srpna nevyhnutelným krokem,“ řekla ministryně Jana Maláčová.

Epidemiologická situace
Přes výrazné zlepšení epidemiologické situace v České republice existují nadále lokální centra nákazy COVID-19 (např. Praha, Karvinsko – důl Darkov) a ČSSZ stále eviduje nové případy nařízení karantény. Prognóza je taková, že nové případy nařízených karantén budou v dalších měsících přibývat.

Omezení konání akcí s účastí nad 500 osob
Přes významné uvolnění v oblasti podnikatelských aktivit nadále existují ekonomické činnosti, jejichž výkon je mimořádnými vládními opatřeními do značné míry omezen. V tomto případě se jedná zejména o stále trvající zákaz hromadných akcí nad 500 osob (od 8. června 2020 do odvolání). Tento zákaz fakticky znemožňuje realizaci veletrhů, festivalů a jiných velkých kulturních akcí. V oblasti zajišťování veletrhů, jejich organizace a správy veletržních prostor MPSV odhaduje dotčení zhruba 1 500 zaměstnanců. Pokud jde o velké kulturní akce, zde se mohou setrvávající omezení negativně projevit až u cca 3 000 pracovních míst.

Příspěvek poskytovaný v režimu A činí 80 % uznatelných výdajů zaměstnavatele, maximálně však 39 000 měsíčně na jednoho zaměstnance. Celkové náklady prodloužení uznatelnosti výdajů režimu A programu Antivirus do 31. srpna 2020 odhaduje MPSV na maximálně 604,8 mil. .

Tiskové oddělení MPSV


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688