Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  09.06.2020 06:39:06

MONETA: jeden z historicky největších akcionářů již prodal téměř celou pozici


Akcie MONETA Money Bank (dále jen MONETA) v květnu zaznamenávaly nová historická minima. Přelom měsíce pak již přinesl výrazný nádech titulu, když z posledních 11 seancí pouze jednou klesl. V úvodu tohoto týdne již zakončil zpět nad hranicí 60 korun, tedy nejvýše od 16. března. Trh tak aktuálně oceňuje banku na více než 31 mld. korun. Výrazné dění přináší i nadprůměrné obchody. V pondělí majitele vyměnily akcie MONETA za 296 mil. . V těchto dnech zveřejněné údaje odhalují v návaznosti na zmiňovaný divoký vývoj pokračující změny v akcionářské struktuře.

MONETA Money Bank, a.s. - Graf ceny akcie cz

Capital Group již není kvalifikovaným akcionářem

Americká skupina Capital Group je na pražské burze známa coby výrazný zahraniční investor u řady titulů. U banky MONETA se hned při IPO v roce 2016 stala rovněž výrazným akcionářem. Její podíl následně v létě 2017 vystoupal až na 5,35 %. Pak už šlo vysledovat jen postupný prodej akcií. Ještě loni v listopadu se však podíl Capital Group pohyboval u 3 %. Ke konci letošního května však již skupina regulátorovi reportovala pokles podílu pod procentní hranici, resp. rovnou již jen na 0,38 %. Jinými slovy na účtech Capital Group zůstávalo na 1,92 mil. akcií MONETA.

Britská investiční skupina Schroders například byla před lety více než desetinovým vlastníkem likérky STOCK. Jak už jsme také dříve informovali, její podíl v bance MONETA osciloval u procentní hranice. Poslední dobou však ze strany Schroders zájem o banku dále vzrostl, resp. její vlastnictví akcií MONETA vzrostlo na historicky nejvyšší úroveň. Dle regulatorního hlášení ke konci května dosahovalo 6,74 mil. akcií (1,31 %).

Podíl Chase Nominees již poloviční

Podíl Chase Nominees, který se po IPO pohyboval na zhruba 20 %, klesl k 31. květnu na nové historické minimum 10,08 %. Tento účet se v květnu dle všeho přinejmenším částečně postaral o prodejní přetlak na titulu, když z něj za danou dobu odteklo téměř 1,5 % akcií MONETA. Podíl J.P.Morgan, která je matkou zmiňované Chase Nominees, pak spíše stagnoval. 

Z hlediska květnových změn na účtech s více než procentem akcií MONETA v CDCP stojí také jistě za zmínku například naopak nárůst u skupiny RBC a především Government of Norway. Zatímco v březnu šlo ze strany posledně zmiňovaného norského státního ropného fondu vysledovat mírnou redukci podílu, poslední dva měsíce indikují opačný vývoj. Zvláště v květnu se management fondu rozhodl výrazněji nejspíše „ředit průměrnou nákupní cenu“, když podíl stoupl hned o půl procentního bodu. Jinými slovy v portfoliu přibylo přes 2,5 mil. akcií MONETA na nové historické maximum 2,66 %.


Zdroj dat: MONETA (údaje z CDCP)

K výše uvedenému přehledu více než procentních vlastníků akcií banky MONETA z CDCP nutno zopakovat, že je nelze brát jako jednoznačný přehled skutečných vlastníků. Dle všeho totiž řada firem na svém účtu přinejmenším část akcií drží jako zmiňovaný správce. V některých případech totiž dané společnosti nenahlásily regulátorovi hlasovací práva, případně pak v jiné výši. Relevantní jsou tak především hlášení o výši hlasovacích práv pro regulátora.

Jak plyne z údajů z CDCP počet procentních účtů, se na rozdíl od předcházejících dvou měsíců, v květnu tentokrát nezvýšil. Dostupná data každopádně stále ukazují na přetrvávající roztříštěnou akcionářskou strukturu banky.

O akciích na účtu zmiňované Chase Nominees se na trhu dlouhodobě různorodě spekuluje. Právě postupné prodeje z tohoto účtu se mnohdy zdají být brzdou kurzového vývoje. Řada investorů tak očekává „lepší zítřky“ po ještě výraznějším „vyčištění“ tohoto účtu. Čeká se také stále, kdy se banka ocitne v hledáčku nějakého strategického investora se zájmem o výraznější podíl. Dle nahlášených hlasovacích práv regulátorovi by v současnosti banka MONETA neměla mít žádného akcionáře s více než 5 % podílem...


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688