olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  08.06.2020 00:00:00

Sdílená kola a elektrokoloběžky v Olomouci? Město i provozovatelé hledají praktická a bezpečná řešení

V ulicích Olomouce se nedávno objevily první sdílené elektrokoloběžky. Doplnily tak službu sdílených kol dalších dvou provozovatelů, kteří už ve městě působí. Na růžová kola od firmy Rekola a šedá od Nextbike si Olomoučané zvykli, nyní však do prostoru vstoupil fenomén elektrických koloběžek.

Vedení města proto teď řeší hlavně bezpečnost a hledá praktická řešení k tomu, aby tento typ městské mobility fungoval v Olomouci pokud možno bez problémů. „Už delší dobu jednáme s provozovateli a nedávno jsme za jejich účasti absolvovali i jednání s městskou policií. Máme zájem na tom, aby služba fungovala ve prospěch uživatelů. Zároveň ale chceme předcházet špatným zkušenostem, které se objevily v jiných městech,“ vysvětlil smysl jednání náměstek primátora pro oblast smart city Matouš Pelikán.

Uživatelé elektrokoloběžek mohou podle platné legislativy jezdit pouze po silnicích nebo cyklostezkách. Vztahuje se na ně zákon o pozemních komunikacích a zákon o provozu na pozemních komunikacích. Určité procento lidí ale přesto, například kvůli pocitu vyššího bezpečí, danou legislativu nedodržuje. „Ze strany města bylo jasně řečeno, že městská policie nebude tolerovat nedovolenou jízdu po chodnících, tak jako ji netoleruje jízdním kolům,“ zdůraznil náměstek Matouš Pelikán.

Rychlost nabízených elektrických koloběžek, které dokážou jet i 25 kilometrů v hodině, může být nebezpečná například v historickém centru a pěších zónách. Vjezd ani rychlost v nich pro koloběžkáře zatím nijak omezená není. Vedení města proto nyní s provozovatelem, který elektrokoloběžek do ulic rozmístil na pět desítek, řeší i možná technická omezení. „Zaměřujeme se na parkování a omezení rychlosti,“ popsal náměstek Pelikán. Město tak nyní zvažuje například i zřízení takzvaných červených zón, kde by se rychlost koloběžky automaticky snížila na maximálních 15 kilometrů v hodině či místa, kam by jejich vjezd nebyl povolen vůbec. Současně město vůči provozovateli vzneslo požadavek, aby byly do budoucna elektrokoloběžky odstavovány pouze u stojanů pro kola či na jiných předem odsouhlasených místech.

Zástupci města a provozovatelé se znovu sejdou po letní sezóně, kdy chtějí zkušenosti z fungování nové služby sdílené městské mobility vyhodnotit.

Fotografie:

| Poslední úprava: 8. června 2020 (po)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688