Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  08.06.2020 15:26:02

Jak (ne)vnímat současnou krizi aneb Špatné je silnější než dobré

Ztráty nás trápí více, než nás těší zisky. Nepříjemné zážitky odeznívají pomaleji než ty příjemné. Špatné je zkrátka silnější než dobré.

Dění ve světě dopadá na životy lidí a je jejich součástí, kulisou, mnohdy určující podmínkou. Jeho některé ne zrovna příznivé elementy (pandemie koronaviru a s ní související recese, geopolitická rizika) mnohé z nás trápí a ovlivňují. A není se co divit - miliony lidí přicházejí o práci, o svůj byznys, samotná pandemie má na svědomí i spoustu životů, někomu k horší náladě stačí už jen týdny a měsíce plné omezení.

Lidská mysl je navíc od přírody nastavena tak, aby negativní scénáře a vlivy řešila více než ty příznivé. Z hlediska evoluce bylo podstatnější se dokázat přizpůsobit nepříznivým podmínkám, nikoli si zvykat na pohodlí. Přijít o požitek mohl být důvod k lítosti, nevyhnout se nebezpečí ale mohlo být fatální. A to v nás jako lidech zůstává.

  • Odmítání je silnější než náklonnost. Vědecky bylo prokázáno, že když necháte dva lidi žít blízko u sebe, je pravděpodobnější, že se z nich stanou nepřátelé, než že navážou přátelský vztah. Jak jste to měli zavření v bytě nebo domě s nejbližšími vy?
  • Nepříznivé zprávy poutají pozornost více než ty pozitivní. Stačí se asi podívat na zprávy v televizi.
  • Ztratit dobré jméno je snazší než je získat. Špatnou pověst může mít někdo celý život, zatímco o dobrou lze přijít jedním nesprávným rozhodnutím.
  • Špatné zážitky v lidech rezonují déle než ty dobréZeptejte se třeba sportovců, kteří v důležitém finále prohráli na penalty, jestli "je to za nimi", a pak těch, kdo tehdy vyhráli, zda ještě cítí něco z tehdejší euforie.

Nepříznivé podmínky a nepříjemné zkušenosti pomohly lidstvu přežít, naučit se něco nového. Stejný emoční aparát, který k tomu přispěl, ale může za to, že se v současnosti (když už nám žádný šavlozubý tygr běžně neleze do jeskyně) trápíme věcmi, které bychom čistě prakticky mohli hodit za hlavu.

Je proto poměrně pravděpodobné, že se lidé po současné koronavirové krizi budou dávat psychicky dohromady daleko déle než (některé oblasti) hospodářství samotné(ho). Stačí si vzpomenout na poslední finanční krizi, po které trvalo léta, než se například velká část drobných investorů opět odhodlala nakupovat akcie. Dopady současné recese ale budou široké, nikoli "pouze" tržní.

I to je ale pro každého z nás důležitá lekce. Koronavirovou krizi v její hloubce a šíři nikdo nepředpokládal, jen těžko bude možné ukázat na její konkrétní viníky. Jeden nepříznivý faktor dává v současnosti zapomenout na mnoho menších radostí a úspěchů. Nic ale nepřipraví lidstvo na další výzvy lépe než velký problém. Jen nesmíme tuto lekci zahodit.

Další články najdete na www.investicniweb.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688