Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  08.06.2020 13:54:38

Německo tentokrát český průmysl nespasí


Koronavirová epidemie dopadla na český průmysl vskutku drtivě, když v dubnu způsobila meziroční propad produkce o 33,7 %, tedy suverénně největší v historii měření (např. během poslední krize z let 2008/09 šlo „pouze“ o něco málo přes 20 %). V meziměsíčním srovnání pak tento výkon po sezónním očištění odpovídá -23,4 %. Výsledek je tak ještě o poznání horší, než kolik činily odhady. Bídná dubnová kondice se promítla i do tržeb, které meziročně poklesly o 35,5 %, přičemž výrazněji se na propadu podepsaly snížené prodeje přes přímý vývoz (-41,7 %), než domácí (-27,3 %). Vzhledem k téměř totálnímu vypnutí české ekonomiky, kterého jsme byli v dubnu svědky, se jedná o logický vývoj. Kromě vynucených odstávek provozů na něm měly svůj podíl i absence zaměstnanců či problémy v dodavatelsko-odběratelských řetězcích. Svou pozici si pod tlakem průmyslového útlumu již neudrželi ani všichni zaměstnanci, když jejich evidenční počet meziročně klesl o 3,2 % a jejich průměrná mzda o 5,6 % (ta přitom ještě v březnu rostla tempem přes 3 %). Naději na brzký obrat pak poněkud hasí údaje o nových zakázkách, kterých v dubnu meziročně ubylo 42 %, přičemž nejcitelnější úbytek byl zaznamenán ze zahraničí a konkrétně pak v automobilovém sektoru.

V souladu s očekáváními se na pozorovaném průmyslovém propadu nejvýrazněji podepsalo odvětví výroby motorových vozidel. Zde došlo meziročně k poklesu výroby o dramatických 80 %, což se poté na celostátním výsledku vzhledem k výrazné váze tohoto sektoru promítlo -15,7 procentními body. Negativně přispěla i výroba pryžových a plastových produktů, která meziročně propadla o 48 % a její příspěvek do celku tak byl -3,5 procentního bodu. Nedařilo se ani ve výrobě kovových konstrukcí, která poklesla téměř o čtvrtinu, což odpovídá příspěvku -2,7 procentního bodu. Příslovečným jednookým mezi slepými se tak v dubnu stala výroba papíru a výrobků z papíru, která jako jediná meziročně narostla (+4,9 %) a k celkovému výsledku tak přispěla kladně, byť pouhým 0,1 procentním bodem. Za zmínku stojí i výroba farmaceutických výrobků a také výroba počítačů, které alespoň stagnovaly, což lze v současné situaci označit za úspěch.

Ačkoliv byly ekonomické restrikce již téměř kompletně uvolněny, od českého průmyslu nelze očekávat okamžité odražení ode dna zpět na předkrizové úrovně. Pandemické zmrazení tuzemské i světové ekonomiky trvalo příliš dlouho na to, aby jej bylo možné přejít. Již nyní je to vidět na dramatických poklesech zakázek, které se odrazí v budoucí utlumené výrobě. Mnohé ekonomické subjekty se navíc restartu ekonomiky již nedožijí, a budou následně chybět v pozicích dodavatelů i odběratelů. Ani velkolepý německý vládní podpůrný program tentokrát české zpracovatele nespasí. Na rozdíl od „šrotovného“ z předchozí krize totiž tentokrát necílí na konvenční automobily, které jsou českou doménou. I po zbytek roku tak očekáváme o tuzemského průmyslu slabý výkon, ačkoliv hororový dubnový výsledek by již překonán být neměl.


Autor: Vít Hradil, analytik
Editor: Luboš Růžička, analytik 

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688