Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Zábava  |  07.06.2020 15:52:06

Musk vypustil další satelity – vláček dnes k vidění nad Českem

Minulou sobotu se poprvé v historii podařilo soukromé společnosti dostat astronauty do vesmíru. Společnost SpaceX vizionáře Elona Muska však nepolevila ve svých dalších aktivitách. Sotva 5 dní po zmiňované úspěšné historické události se ve čtvrtek do vesmíru vydala jiná její raketa Falcon 9. Tentokrát vynesla na oběžnou dráhu další várku 60 satelitů Starlink. Tedy satelitů, které mají zajistit pokrytí internetem z vesmíru.

Příznivá trajektorie jejich dráhy takto krátce po vypuštění nyní skýtá možnost spatřit je ještě seřazené těsně za sebou i v České republice. Tedy vidět na noční obloze tzv. Muskův satelitní vláček. Zatímco, jak jsme naposledy psali v dubnu, byly satelity u nás k vidění již poměrně daleko od sebe v delším časovém úseku, tentokrát by mohla být spatřena celá várka v jednom sledu. Proletět by totiž všechny měly během jen 2 minut při 4 minutové viditelnosti. Navíc v době nedlouho po západu slunce v příznivé orientaci, která nabídne jejich nadprůměrnou viditelnost. Tedy pokud vše nezhatí současné proměnlivé oblačné počasí.

Jejich svítivost zohledňuje astronomická veličina tzv. magnituda, která se má dnes večer pohybovat u hodnoty 1,7, zatímco obvyklostí jsou spíše hodnoty až nad úrovní 3. Čím je však právě číslo nižší, či dokonce záporné, tím je svítivost na obloze vyšší. Pro porovnání lze uvést, že například Měsíc v úplňku může mít magnitudu až -12,6, či Venuše, která především v dubnu zářila na západní obloze, až -4,4.

Dnes 7. června by se měly satelity Starlink viditelně začít objevovat zhruba ve 21:53 hod. a to od západojihozápadu (ZJZ). Směrovat budou na východoseverovýchod, když v nejvyšším bodě přeletu budou téměř nad hlavou, resp. v 70 stupních (měřeno od severu). Možnost pozorování bude dnes navíc ještě i při dalším obletu, který okolo země trvá zhruba 1,5 hod. Znovu se tak Starlinky objeví ve 23:27 hod., tentokrát ze západoseverozápadu. Jejich viditelnost však již bude méně výrazná, resp. magnituda se pohybovat okolo 3,8 a nepoletí tolik nad hlavou, ale spíše nad severním obzorem. Jak uvádíme v tabulce níže, možnosti pozorování se každopádně naskytnou i následně. Postupně se však budou satelity od sebe vzdalovat, „vláček“ či „korálky“ tedy pohybovat s větším rozestupem. Podobně, jako je tomu již u dříve vypuštěných satelitů, které lze navíc v současnosti stále také pozorovat. Každopádně si jen přejme příhodné počasí.

Přehled vybraných časů počátků vláčků satelitů Starlink v těchto dnech (ze 7. startu)

Zdroj dat: heavens-above

Uvedené pozorovací údaje jsou vypočteny pro geografický střed České republiky, tj. pro Číhošťokrese Havlíčkův Brod. Při pozorování tak nutno zohlednit aktuální polohu. Pokud tedy pozorovatel bude více na severu, např. v Krkonoších, satelity bude mít v jejich nejvyšším bodě téměř nad hlavou. Kdo se nachází naopak na jihu, např. na Šumavě, při pozorování budou oči při nejvyšším bodu přeletu muset směřovat více na sever. Vzhledem k ideálním pozorovacím podmínkám by každopádně při pohledu na celou západní část oblohy neměl být problém přilétávající satelity okem zachytit a jejich směrování dále pozorovat. Časy se mezi polohou na západě a východě republiky pak liší v minutách. Pozorovatel například v Karlových Varech tedy musí vzhlížet dnes k obloze již zhruba ve 21:50 hod. Doplnit snad ještě, že pro nejlepší zážitek/viditelnost je vhodné zvolit místo s co nejmenším světelným smogem…

Princip pozorování ISS (obdobně platí pro Starlink)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: NASA

O projektu Starlink

Elon Musk svou vizi tzv. satelitní konstelace, která má výhledově zajistit dostupnost internetu po celém světě, představil před 5 lety. Loni systém začal dostávat své reálné obrysy, když došlo k vypuštění prvních satelitů tradičně ve výšce 280 km. Ty po testech míří výše na svou trvalou dráhu.

Vypuštěných nyní již 480 satelitů je zatím vlastně jen zlomkem celého systému. Ve výšce 550 km se má dle plánů SpaceX pohybovat celkově 1 584 satelitů. Navíc dalších více než 2 800 satelitů má být umístěnou okolo 1 200 km nad zemí. Největší část zhruba 7 500 satelitů, které mají být vyneseny jako poslední, mají obíhat ve výšce 320 km. Zkrátka plánovaná satelitní konstelace má celkově čítat téměř 12 000 družic! Pro porovnání v současné době nad našimi hlavami krouží necelé dva tisíce jiných funkčních objektů…

Pokrytí internetem prostřednictvím zmiňovaných satelitů by se nicméně již letos měli dočkat první obyvatelé Severní Ameriky. Potažmo zejména Spojených států, když pro pokrytí oblasti je třeba vlastně jen zlomek z uváděného celkového počtu satelitů. Realizace je navíc o další krok blíže, když regulační úřad FCC schválil použití milionu antén pro příjem.

SpaceX řeší také výtky astronomů, resp. právě viditelnost satelitů Starlink. V současné vypuštěné várce je nový testovací Starlink s nasazenou maskou, která má omezit dopad slunečního záření na satelit a tedy snížit viditelnost satelitu.

09.06. 13:16  A koho se zeptal? (Libor)
08.06. 18:20  Je to prachsprostej sobec (jarmil)
08.06. 10:20  Psaly (fic)
08.06. 07:09  Psaly (josé)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688