Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Zábava  |  05.06.2020 06:35:06

Sázkové šílenství v zámoří eskaluje, dnes se bude hrát o jackpot v přepočtu 9 miliard korun

americké číselné loterii Mega Millions v úterý vylosovaná čísla 9, 20, 23, 26, 29 a „zlatý Mega Ball“ 8 nikdo neuhodl a nezískal tak jackpot, který narostl již na 356 milionů dolarů. Provozovatel loterie díky zvýšenému zájmu sázejících, nyní již vlastně o 14. nejvyšší jackpot v historii, predikuje pro dnešní páteční losování jeho nárůst v přepočtu o zhruba půl miliardy korun. Hrát se má zkrátka o 378 milionů dolarů, tedy v přepočtu téměř 9 miliard korun. O větší peníze se v USA nehrálo již od loňského června.

Jackpot v loterii Mega Millions letos zatím padl jen jednou a to v únoru, kdy dosáhl 202 milionů dolarů. Minimální hlavní výhra v dané loterii obvykle startuje na 40 milionech dolarů a navyšuje se po každém losování o minimálně 5 milionů dolarů. Dění ohledně koronaviru však v březnu změnilo i tato pravidla. Provozovatel loterie v návaznosti na tehdejší omezení v americké ekonomice a v návaznosti tak i na nižší prodeje losů přistoupil ke snížení startovacího jackpotu na polovinu a jeho navyšování čistě jen v návaznosti na objem přijatých sázek. Ty však díky vidině vysoké výhry nyní výrazně rostou.

Tři dolaroví milionáři

Poslední losování nicméně jistě nakonec potěšilo tři sázející, resp. na třech tiketech byla zaškrtnuta čísla, která se shodovala v úvodu zmiňovanými základními pěti čísly. Na každý tiket tak připadla výhra milion dolarů, tedy v aktuálním přepočtu necelých 24 milionů korun. Z hlediska pravděpodobnosti uhodnutí čísel se sázejícím zadařilo v poměru 1 ke zhruba 12,6 milionům.

Připomenout lze, že pro získání jackpotu, resp. uhodnutí všech potřebných čísel je pravděpodobnost 1 k téměř 302,6 milionům. V Mega Millions se totiž losuje pět čísel z 1 do 70 a navíc „zlatý Mega Ball“ z 1 do 25. Jejich vsazení přijde na 2 dolary.

Přehled výher v Mega Millions včetně pravděpodobností


Vše nebo o více než 20 % méně?

Na případném vítězi jackpotu bude záležet, zda si zvolí 29 let trvající postupné vyplácení výhry či okamžitou jednorázovou výplatu. V posledně zmiňovaném případě však výhra tradičně výrazně klesne, resp. provozovatel loterie ji předběžně stanovil na 297,6 milionů dolarů. V přepočtu tedy přes 7 miliard korun.

Tak jako tak, ke slovu se ještě dostane „Strýček Sam“, když v USA loterijní výhry podléhají zdanění. Základní federální sazba činí 24 %, tj. v případě zvolení výplaty aktuální hotovostní výhry by měl výherce zaplatit na daních téměř 71,5 milionu dolarů z vítězné částky. Navíc pokud sázející nemá žádné snížení svého zdanitelného příjmu díky dobročinným darům, bude muset zaplatit dalších 13 %. Výhra se tak může dále smrsknout.

Sázející obvykle volí okamžitou výplatu. Potvrdilo se to například loni v prosinci, kdy padl téměř podobný jackpot 375 milionů dolarů. Majitel prostřednictvím trustu získal v konečném důsledku po nakonec 28 % zdanění necelých 182,6 milionu dolarů.

Doplnit lze, že aktuální losování se uskuteční dnes pozdě večer amerického času. Pokud jackpot opět nepadne, lze pro následné úterní losování odhadovat, že se vyšplhá již nad hranici 400 milionů dolarů. Na jeho padnutí každopádně čekají i samotní prodejci losů. Obchod, ve kterém byl/bude vítězný tiket vsazen, totiž obdrží odměnu 100 tisíc dolarů (téměř 2,4 mil. ).

O konkurenční číselnou hru Powerball sázející v zámoří logicky nyní příliš zájmu neprojevují, když jackpot aktuálně dosahuje jen 20 milionů dolarů. V porovnání s našimi lokálními možnostmi však stále výrazněji zajímavější hlavní výhra. V Eurojackpotu se totiž aktuálně hraje „jen“ o 290 milionů korun, ve Sportce pak o 52,1 milionu korun.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688