msk.cz (Moravskoslezský)
Z regionů  |  04.06.2020 00:00:00

Moravskoslezský kraj: Krajský rozpočet musí po koronaviru nabrat dech

Zpráva

Krajský rozpočet musí po koronaviru nabrat dech

Moravskoslezský kraj očekává v souvislosti s pandemií nového koronaviru více než miliardový propad příjmů ze sdílených daní. Nouzový stav si vyžádal také vyšší výdaje. Proto krajští zastupitelé na svém dnešním jednání schválili potřebná opatření, která by měla řešit a zmírnit negativní dopady onemocnění covid-19 na rozpočet kraje v letošním roce.

Zatímco loni česká ekonomika vzrostla o 2,6 procenta, letos se kvůli dopadům pandemického šíření covid-19 očekává její zhruba 8procentní pokles. „Je zřejmé, že pokles české ekonomiky, ale i vládní opatření a úprava státního rozpočtu budou mít negativní vliv na výši příjmů Moravskoslezského kraje. Odhadujeme, že příjmy ze sdílených daní budou asi o 20 procent nižší než loni, to znamená, že do rozpočtu ‚přiteče‘ zhruba o 1,5 miliardy korun méně. A vypadá to, že i v roce 2021 budou tyto příjmy stagnovat,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák s tím, že vedle propadu příjmů budou mít negativní vliv na ekonomiku kraje také vyšší výdaje.

„Abychom mohli nakupovat potřebné osobní ochranné pracovní prostředky, řešit akutní problémy a další záležitosti spojené s pandemií a nouzovým stavem, museli jsme z rezervy krajského rozpočtu vyčlenit 60 milionů korun,“ řekl hejtman Ivo Vondrák.

Náměstek hejtmana pro finance, majetek a investice Jaroslav Kania v souvislosti s pandemií očekává vyšší výdaje zejména v dopravě a ve zdravotnictví. „Odhadujeme, že na zajištění dopravní obslužnosti v kraji budeme letos potřebovat o 221 milionů korun více. Jen za březen a duben vzrostly výdaje na dopravu o 111 milionů korun. Vyčíslen byl i první odhad propadu produkce krajských nemocnic. Ke konci dubna to bylo 262 milionů korun. To jsou peníze, které nemocnice nedostaly od zdravotních pojišťoven, protože kvůli koronaviru musely odložit plánované operace a další zákroky,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jaroslav Kania.

Krajští radní už koncem dubna rozhodli o opatřeních reagujících na očekávaný výpadek příjmů ze sdílených daní. Aktuálně kraj nezahajuje žádné nové investiční akce, na které dosud nebyly vyčleněny finance, s výjimkou havárií. Omezuje také poskytování dotací kromě projektů, které souvisejí s ochranou života a zdraví lidí nebo zmírňují dopady pandemie. A hledá možnosti dalších škrtů v krajském rozpočtu.

„Abychom měli peníze na výdaje, které jsou prioritně v rozpočtu kraje kryty příjmy ze sdílených daní (jde hlavně o příspěvky na dopravu, provoz příspěvkových organizací), rozhodli dnes krajští zastupitelé o úpravě financování akcí reprodukce majetku kraje a projektů spolufinancovaných z evropských finančních zdrojů. Schválili také změnu závazků Moravskoslezského kraje v dalších letech s možností zajištění jejich krytí z nových úvěrových nebo jiných zdrojů,“ informoval náměstek hejtmana Jaroslav Kania. Dodal, že zastupitelstvo také rozhodlo o použití téměř půl miliardy korun z Fondu pro financování strategických projektů Moravskoslezského kraje na financování nezbytných výdajů spojených s výpadkem daňových příjmů v krajském rozpočtu.

„Dnešní rozhodnutí zastupitelů umožní optimalizovat realizaci investičních akcí naplánovaných na letošní rok. U vybraných investic budeme pokračovat pouze v projekčních pracích. Vrátíme se k nim ale už v září. To budeme schvalovat základní parametry rozpočtu na příští rok a rozhodneme také o tom, jak by měl vypadat nový úvěr, který by zajistil financování těchto akcí,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jaroslav Kania s tím, že krajští radní budou i nadále průběžně pokračovat v revizi letošního rozpočtu a peněžních fondů kraje.

„Věříme, že se nám podaří tento významný výpadek příjmů krajského rozpočtu zvládnout. A to díky konzervativnímu stylu řízení krajských financí. Dlouhodobě totiž udržujeme nízkou zadluženost kraje, máme dobré provozní výsledky a vysoké hotovostní rezervy. Tuto naši obezřetnost ocenila a potvrdila i společnost Moody´s v rámci aktuálního ratingového hodnocení. Udržení výborného ratingu i do budoucna nám umožní získat potřebné úvěrové zdroje s nízkou úrokovou sazbou, tedy za lepších podmínek,“ konstatoval náměstek hejtmana Jaroslav Kania.


4. června 2020
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688