Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  04.06.2020 11:39:40

Reálný růst mezd nejslabší od roku 2013

Miroslav Novák

(Krátký komentář k průměrné mzdě v 1. čtvrtletí 2020)
Výraznější dopad pandemie a to, jak moc zaměstnavatelé najeli na úsporná opatření, se však ve větší míře promítne teprve do vývoje mezd za 2. čtvrtletí. Ačkoliv je mzdový vývoj ve zbytku letošního roku zahalen vysokou nejistotou, tak je zřejmé, že na rychlý růst mezd můžeme zapomenout a úspěchem bude, když mzdový růst letos překoná inflaci.
Růst mezd v 1. čtvrtletí letošního roku sice zpomalil, i nadále však mzdy poměrně svižně rostly. To však platí pouze o nominálním růstu. Po očištění o poměrně vysokou inflaci byl reálný růst mezd nejslabší od roku 2013. Do zpomalujícího růstu mezd se již mohly promítnout březnové mzdy a snaha podniků šetřit vzhledem k nejistotě související s probíhající pandemií Covid-19.
Výraznější dopad pandemie a to, jak moc zaměstnavatelé najeli na úsporná opatření, se však ve větší míře promítne teprve do vývoje mezd za 2. čtvrtletí. Ačkoliv je mzdový vývoj ve zbytku letošního roku zahalen vysokou nejistotou, tak je zřejmé, že na rychlý růst mezd můžeme zapomenout a úspěchem bude, když mzdový růst letos překoná inflaci.
Konkrétně průměrná hrubá měsíční nominální mzda v 1. čtvrtletí vzrostla o 5,0 % r/r na 34 077 , reálně však pouze o 1,4 % r/r, což je nejslabší reálný růst mezd od 4. čtvrtletí 2013. Slabý růst reálných mezd byl ovlivněn především výrazně vyšším růstem spotřebitelských cen na začátku letošního roku. Mediánová mzda vzrostla v 1. čtvrtletí nominálně o 5,8 % r/r na 31 790 . Výraznější růst mediánu oproti průměru ukazuje, že rychleji rostly mzdy zaměstnancům s podprůměrnými mzdami.
Nejrychleji v 1. čtvrtletí vzrostly mzdy v administrativě (11,8 % r/r) a v energetice (10,8 % r/r). Svižně rostly mzdy i v zemědělství (7,4 % r/r), v informačních a komunikačních činnostech (7,1 % r/r) a ve školství (7,0 % r/r). Mzdy naopak poklesly o v činnostech v oblasti nemovitostí (-6,5 % r/r) a v kultuře (-3,8 % r/r).
V 1. čtvrtletí zároveň došlo k poklesu zaměstnanosti, což však bylo ve větší míře odrazem zpomalující ekonomiky, než protikoronavirovými opatřeními. Je zřejmé, že pracovní trh dosáhl svých limitů v loňském roce a letos by mzdy zpomalovaly i pokud bychom nečelili pandemii Covid-19.

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 39 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

05.03.2024Ranní okénko - Reálné mzdy v ČR pravděpodobně i na konci roku klesaly Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
12.10.2023Reálné mzdy na Slovensku rostou X-Trade Brokers (XTB)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688