Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  04.06.2020 08:03:45

ECB bude hlavní událostí dne a nemusí ani nic udělat (Ranní zpráva z finančního trhu)

Od ECB na dnešním zasedání žádný krok k další podpoře ekonomiky spíše nečekáme, ale důležitá budou slova a údaje z nové prognózy. Tempo růstu mezd v ČR za první čtvrtletí by mělo vykázat zpomalení.
ECB bude analyzovat a vyčkávat. 
Hlavním tématem dneška bude zasedání ECB. Na tomto zasedání další opatření na podporu ekonomiky nečekáme i s ohledem na to, že nervozita finančního trhu v posledních týdnech klesá. Evropští centrální bankéři představí novou prognózu, která bude pravděpodobně blízko pesimistického scénáře již nastíněného samotnou ECB, který pro letošek ukazoval pokles ekonomiky eurozóny o 12 %. Ač se to kolegům z SG jeví jako příliš pesimistické, mohou obavy ve vedení centrální banky být stále dost výrazné na to, aby ECB k dalším krokům na podporu ekonomiky časem přistoupila. V tom případě se jako pravděpodobné jeví další navýšení nákupu aktiv. S tím však SG počítá spíše v dalších měsících, kdy bude více informací o poškození ekonomiky
V ČR bude dnes sledováno zveřejnění vývoje průměrných mezd za první čtvrtletí. Společně s trhem čekáme zpomalení tempa růst průměrné mzdy na meziročních 1,9 % z předchozího růstu 3,6 %.  Na počátku roku se zvyšovaly mzdy, nicméně snaha o úspory mohla již březnové výplaty citelně ovlivnit. Rychlejšímu růstu reálných mezd citelně bránila vyšší inflace.  V dalších čtvrtletích bude sice inflace brzdit, ale mzdy výrazněji neporostou. V souhrnu tak za celý rok čekáme pro letošek růst průměrné mzdy reálně pod 1 %. Koruna nyní posiluje pod vlivem zlepšující se globální nálady, která s projevuje i v růstu akciových trhů. Oproti naší prognóze nyní koruna posiluje trochu rychleji, nicméně rizik je v současné situaci stále mnoho a případné tržní korekce by krátkodobě negativně mohly ovlivnit i kurz koruny.
Dobrá globální nálada dál pohání korunu
Pozitivní sentiment na finančním trhu přetrvával i včera. Akciové trhy opět rostly, euro proti dolaru mírně posílilo k 1,12 USD/EUR. Česká koruna s klesající globální averzí vůči riziku posílila až ke 26,50 CZK/EUR, aby následně zkorigovala na 26,64 CZK/EUR.
Míra nezaměstnanosti v Německu v květnu vzrostla na 6,3 % z předchozí úrovně 5,8 %. O větší překvapení se postarala statistika z trhu práce v Itálii, kde míra nezaměstnanosti naopak na 6,3 % klesla z předchozích 8,0 %, když se čekal růst na 9,3 %. Na první pohled pozitivní překvapení, které je ale silně ovlivněno nižším počtem lidí hledající aktivně práci. Zaměstnanost v soukromém sektoru USA v květnu dle ADP reportu klesla o 2,76 mil, po předchozím poklesu o téměř 20 mil. Čekal se výrazně větší propad o 9 milionů. Index ISM aktivity ve službách USA v květnu vzrostl na 45,4 b. z předchozích 41,8 bodu. Trh předvídal zlepšení na 44,4 b.
Německo včera oznámilo další fiskální podporu ekonomice ve výši 130 mld. EUR. Oznámený objem překonal nejvyšší odhady o 30 %. V široké řadě opatření je například snížení DPH či příspěvky rodinám dle počtu dětí.
Ministryně financí ČR Schillerová včera uvedla, že nemůže pro letošek vyloučit deficit rozpočtu 500 mld . Nicméně nevyloučit a prognózovat, je přece jen trochu rozdíl. My se nadále kloníme k odhadu deficitu rozpočtu pro letošek ve výši 340 mld . Nejistoty odhadů jsou samozřejmě v tuto chvíli vysoké.
Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688