Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  03.06.2020 13:40:15

Duy: Akcie sází na optimální scénář. Jaké jsou jeho podmínky?

Akciové trhy podle ekonoma a odborníka na americkou monetární politiku Tima Duye nabyly přesvědčení, že ekonomika má to nejhorší za sebou. Oživení by podle něj ale mohly brzdit dva základní faktory: Možná druhá vlna epidemie a únava z doposud uplatňované politiky.

Duy připomíná, že „tohle není běžná recese“, protože útlum byl vyvolán záměrnými opatřeními a data by se měla zlepšovat již krátce poté, co tato opatření byla uvolněna. „Nejde o Velkou depresi, ale o Velké potlačení, v ekonomice nebylo nic nefungujícího ve smyslu větších nerovnováh, které by způsobovaly problémy na celé roky,“ píše ekonom. To podle něj dává šance na to, aby se hospodářství rychle vrátilo zpět k normálu. „Je to světlo na konci tunelu, ale tím světlem někdy bývá přijíždějící vlak.“

Politika Fedu by podle Duye nyní neměla budit obavy, protože jeho vedení se poučilo z poslední recese a nebude signalizovat stažení stimulace dříve, než bude oživení stát na pevných nohou. Hlavním důvodem, proč ekonomika nepadla do hluboké deprese, jsou pak podle ekonoma dávky vyplácené těm, kteří ztratili zaměstnání. Má za to, že bude třeba prodloužit tyto a podobné programy, protože ekonomika se nedokáže vzchopit dříve, než vyprší platnost těch současných.

Podle Duye dojde ke změně ve struktuře firemního sektoru a některé firmy „se již nevrátí“. To ale nevadí, pokud silná poptávka vytáhne nahoru společnosti nové, které budou odpovídat „povirovému“ chování lidí. Jestliže ovšem lidé nebudou mít peníze, „zůstaneme ve výrazně horší rovnováze“. Tak tedy Duy vnímá hrozbu ve formě „únavy z dosavadní politiky“ – tato únava a předčasné stáhnutí stimulace nehrozí ze strany Fedu, ale ze strany vlády, která by příliš brzy skončila s podporou lidí bez zaměstnání.

Druhá hrozba souvisí s možností, že jednotlivé státy se budou snažit o velmi rychlé uvolnění restrikcí, ale nebudou mít k dispozici dostatečné kapacity v systému zdravotní péče. Za rizikové období považuje ekonom letošní podzim, kdy by Spojené státy v ideálním případě měly mít podobné testovací kapacity, jakými disponuje již nyní Čína. Neměli bychom tak zapomínat, že „problémem je virus a ne ekonomika sama o sobě“. Na cestě k udržitelnému oživení je tak nutno zajistit pokračující fiskální programy podpory a dostatečné kapacity ve zdravotní péči. Akcie podle Duye evidentně sází na to, že tento optimální scénář se skutečně naplní.

Zdroj: The Fed Watch

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688