Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  02.06.2020 10:23:28

Výrazný pokles ekonomiky v prvním čtvrtletí potvrzen (Analýza makroindikátorů)

Česká ekonomika v prvním čtvrtletí poklesla v důsledku koronaviru o 3,3 % mezičvrtletně a o 2 % meziročně, což je o něco méně, než ukazoval předběžný odhad vývoje HDP z poloviny května. Pokles ekonomiky byl i tak výrazný. Je nutné si totiž uvědomit, že na konci loňského roku HDP ještě rostlo meziročně o 2 %. Z ekonomického hlediska tak Česká republika doplatila na včasné zavedení preventivních opatření proti šíření nákazy covid-19. V mezičtvrtletním srovnání se na poklesu HDP podílely nejvíce fixní investice následované spotřebou domácností. Mezičtvrtletní pokles ekonomiky pak jen částečně kompenzovala vyšší spotřeba vlády a vyšší čisté exporty. Lepší výsledek zahraničního obchodu byl však dán primárně tím, že ve srovnání s vývozy zaznamenaly větší pokles dovozy, a to především v důsledku omezené domácí poptávky. To odráží fakt, že v domácí ekonomice byla restriktivní opatření zavedena dříve než u našich obchodních partnerů.

Na koronavirovou epidemii doplatila všechna odvětví s výjimkou stavebnictví, které zaznamenalo mezičtvrtletní nárůst přidané hodnoty o slušných 0,7 %. Nejvíce bylo zasaženo odvětví obchodu, dopravy, pohostinství a ubytování, kde přidaná hodnota poklesla mezičtvrtletně o 5,4 %. K poklesu přidané hodnoty však došlo i ve zpracovatelském průmyslu, který se však s problémy potýkal i v minulém roce.

Zatímco v prvním čtvrtletí byla česká ekonomika paralyzována pouze v druhé polovině března, v druhém čtvrtletí byla restriktivní opatření v platnosti po dobu dvou měsíců a výraznější pokles HDP nás tak ještě čeká. V druhé polovině letošního roku by však již mělo dojít k postupnému oživení ekonomiky, které však bude do velké míry závislé na obnovení poptávky ze zahraničí. Důležité bude také jak si povede pro ČR klíčový automobilový průmysl. Poptávka po statcích dlouhodobé spotřeby typu automobilů může být totiž současnou krizí zasažena nejvíce. V letošním roce očekáváme pokles ekonomiky o 6,8 % a v roce příštím pak růst o 7,1 %. Více se dočtete v našich nových Ekonomických výhledech, které jsou dostupné zde https://bit.ly/EkoVyhledyQ2.

Ač vývoj domácí ekonomiky v prvním čtvrtletí je zhruba v souladu s prognózou ČNB, vývoj zahraniční poptávky v prvním čtvrtletí odpovídal spíše alternativnímu scénáři nové prognózy ČNB. Ten přitom počítá s dalším snížením základní úrokové sazby na technikou nulu. Vyšší propad ekonomiky našich obchodních partnerů by se totiž se zpožděním projevil v horší výkonnosti domácí ekonomiky. My očekáváme, že bankovní rada sníží dvoutýdenní repo sazbu na technickou nulu (0,05 %) na svém příštím zasedání v červnu.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   8:23  Geopolitika opět v centru pozornosti ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688