ČSÚ (ČSÚ)
Reality  |  02.06.2020 00:00:00

Počty dokončených bytů loni rostly již pátým rokem

 

2. června 2020

Dokončování bytové výstavby aktuálně těží z vysokého zahajování v minulých letech. V roce 2019 počet dokončených bytů přesáhl 36 tisíc a přiblížil se tak hodnotám z období konjunkturních let, kdy bylo dokončováno řádově kolem 40 tisíc bytů. Z dlouhodobého hlediska se jedná spíše o průměr.

roce 2019 bylo dokončeno 36 406 bytů a meziroční růst o 7,6 % byl již pátým v řadě. „Růst počtu dokončených bytůroce 2019 táhly stavby bytových domů, kterých se dokončilo 481 a jejichž výstavba stála 29 miliard korun. Byty v bytových domech jsou především velikosti 2+1 a průměrná obytná plocha jednoho bytu se meziročně mírně zvýšila na 52 m2,“ říká Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví ČSÚ.

Doba výstavby bytového domu byla necelé tři roky. Nejčastější svislá nosná konstrukce bytových domů je zděná, naopak podíl dřevostaveb je nízký. Nadpoloviční počet bytových domů dokončených v roce 2019 byl připojen na plynovodní síť, zbytek byl dokončen bez přívodu plynu. Vytápění bytových domů je převážně centrální, a to spíše domovní s kotlem v budově než centrální dálkové. V kategorii bytových domů převažují domy s energetickou třídou B a výrazně narostl podíl mimořádně úsporných bytových domů třídy A.

Rodinných domů se v loňském roce dokončilo 18 390, což bylo zhruba na úrovni předchozího roku. Na jejich výstavbu bylo vynaloženo 68 miliard korun a náklady na výstavbu jednoho bytu činily 3,6 milionu korun. Byty v rodinných domech se nejčastěji stavěly v dispozici 4+1, obytná plocha v průměru činila 92 m2 a výstavba jednoho rodinného domu trvala v průměru tři a půl roku.

Rodinné domy mají nosné konstrukce v naprosté většině ze zděných materiálů, ale v posledních letech je možné pozorovat zvýšený zájem o dřevěné stavby. V roce 2019 bylo dokončeno 2 796 nových rodinných domů-dřevostaveb a jejich podíl byl mírně nižší než v předchozím roce. Více než třetina rodinných domů dokončených v roce 2019 měla připojení na plyn převážně z plynovodní sítě a naprostá většina domů měla centrální domovní vytápění. Ve výstavbě rodinných domů aktuálně převažuje třída B energetické náročnosti a tento podíl v posledních letech výrazně roste a současně s tím klesá zastoupení v kategorii C. Mimořádně úsporných rodinných domů kategorie A se dokončuje zhruba sedm procent a tento podíl roste v čase pouze nepatrně.

Detailnější informace o dokončených bytech naleznete na webu ČSÚ.

 

Kontakt:
Jan Cieslar
tiskový mluvčí ČSÚ
T
274 052 017 | M 604 149 190
E
jan.cieslar@czso.cz  | Twitter @statistickyurad

 


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688