Patria (Patria Finance)
Komodity  |  02.06.2020 05:59:01

Komodity v hledáčku: OPEC+, ropa, zlato, plyn a káva

Po nárůstu energií v květnu čelí komodity v úvodu června komplexnímu balíčku karanténních opatření, rozhodnutí centrálních bank a možná i schůze OPEC+, která by mohla přijít dříve, než se plánovalo. Kromě toho investoři také sledují vlnu občanských nepokojů v amerických městech a rostoucí napětí mezi Washingtonem a Pekingem.

Přestože páteční salva prezidenta Donalda Trumpa proti Číně nenarušila obchodní dohodu první fáze, zůstává mezi oběma mnoho nedůvěry a Peking může své sázky ještě zvýšit. Jakékoli další zhoršení pomůže nastavit tón na trzích se zlatem, přičemž obchodníci s drahými kovy budou sledovat i rozhodnutí na poli měnové politiky, včetně tom evropském.

Do popředí se dostávají také pěstitelé kávy. Hned příští týden proběhne virtuální zasedání Mezinárodní rady pro kávu, kde budou přední přednášející hovořit o tom, jak změkčit dopad pandemie na celosvětovou nabídku a poptávku. A v zemědělské velmoci Indii miliony farmářů mají oči zdvižené k nebi, protože má dorazit monzun.

Překvapení!

V letošním roce OPEC+ přinesl mnoho překvapení - od saúdsko-ruské cenové války až po bezprecedentní dohodu, jak zachránit ropu. Tento týden by mohlo přijít další. Je možné, že skupina přeloží své nadcházející zasedání na 4. června. Kartel a jeho spojenci totiž zvažují prodloužení současné úrovně škrtů o 1 - 3 měsíce, uvedl delegát. Podle stávající dohody se mají škrty uvolnit od července.

Setkání skrze videokonferenci se původně mělo konat ve dnech 9. až 10. června. Ropa minulý měsíc prudce stoupala, jelikož se snižování dodávek začalo projevovat a poptávka se začala odrážet od pandemického dna. Účastníci trhu očekávali, že Saúdská Arábie dále zvyší své oficiální prodejní ceny. Pouštní království obvykle vyhlašuje ceny každý pátý měsíc, ale jakékoli přesouvání schůze OPEC + může mít na tuto časovou osu vliv.

Přístav naděje

Investoři do zlata se budou tento týden potýkat s mnohými protiproudy - uvolňuje se karanténa, zasedají tvůrci politik centrálních bank, a to vše během silného napětí mezi USA a Čínou. Zlatu se v roce 2020 daří dobře a jeho výstup nad 1 700 dolarů za unci podporují rekordní podíly v ETF. I když uvolnění karantény může oživit ekonomiky a posílit chuť riskovat, býčí náladu na tomto drahém kovu může podpořit nový stimul centrálních bank.

Očekává se, že ve čtvrtek přijde další salva - Evropská centrální banka předvídá posílení svého balíčku nouzových stimulů. Prezidentka Christine Lagarde v březnu předsedala zavedení programu nouzového nákupu aktiv v hodnotě 750 miliard EUR a ekonomové předpovídají, že na zasedání 4. června se ještě přifoukne. V úterý a ve středu rozhodnou o sazbách Austrálie a Kanada.

Nula ve vzduchu

Budou po krátkém, ale bezprecedentním poklesu ropy WTI pod nulu následovat i benchmarky na zemní plyn? Tento týden bude pod drobnohledem nizozemský Title Transfer Facility i britský National Balancing Point – oba totiž směřují k nule a futures kontrakty na Intercontinental Exchange se mohou obchodovat i na záporných úrovních.

Kvůli pandemii a narušení zásob klesly nizozemské ceny na nejnižší hodnoty od roku 2005 a zdá se, že dno není na dohled. Na těchto úrovních budou mít dodavatelé problém mít zisk a obchodníci očekávají, že vývozci, včetně Ruska, začnou agresivně omezovat produkci.

Kávový dýchánek

Globální trh s kávou bude sledovat virtuální zasedání Mezinárodní rady pro kávu, které proběhne v pátek, zejména pokud jde o náznaky toho, jak pandemie zasáhla toto odvětví. Mezi řečníky bude i Maximo Torero, asistent generálního ředitele FAO a Christopher Brett, vedoucí specialista na zemědělství u Světové banky.

Ceny arabiky se propadly kvůli očekávanému poklesu ve sklizni této plodiny v Brazílii. Ale kromě nabídky je tu i poptávka. Brazilská skupina Abic uvedla, že domácí poptávka u klíčových spotřebitelů od konce března klesla o 30 %, zatímco Rabobank pro tuto sezónu snížil svůj odhad světové spotřeby o 1 milion pytlů.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688