zlin.eu (Zlín)
Z regionů  |  01.06.2020 00:00:00

Zlín film festival představuje soutěžní snímky



Zlín film festival představuje soutěžní snímky

publikováno: 1.6.2020

Zlín – I když se konání jubilejního 60. ročníku Zlín Film Festivalu přesunulo z důvodu situace způsobené koronavirem až na září, již nyní mají jeho dramaturgové jasno o podobě mezinárodních soutěží, které i letos nabídnou divácky atraktivní snímky se silnými příběhy z řady zemí světa. K jejich velké radosti nezůstane pozadu ani Česká republika, která do festivalového klání vysílá ve světové premiéře koprodukční snímek Smečka.

I přes to, že celosvětová pandemie zbrzdila a do určité míry zkomplikovala přípravy 60. jubilejního Zlín Film Festivalu, se dramaturgům podařilo připravit kvalitní obsazení mezinárodních soutěží. „Každý z filmů, který u nás bude bojovat o Zlatý střevíček, se v České republice představí vůbec poprvé. Festivaloví diváci tak budou mít opět jedinečnou příležitost nahlédnout do dětského světa prostřednictvím filmů z Jižní Koreje, Mexika, Austrálie, Španělska, Brazílie, Norska a mnoha dalších,“ uvádí umělecká ředitelka ZFF Markéta Pášmová  a dodává, že posledně jmenovaná země je známá dlouhodobou produkcí velmi kvalitních dětských filmů. Platí to i u debutu Johanny Helgeland The Crossing. Drama z druhé světové války uvádí na scénu desetiletou Gerdu, jejíž neuvěřitelná statečnost pomůže zachránit židovské sourozence.

I všechny ostatní příběhy se soustředí na téma neobyčejné odvahy dětských protagonistů.  Do nelehkého boje o svůj domov se pouští hrdinky filmu The House of Us korejské režisérky Ga-eun Yoon, jejíž debut The World of Us vyhrál v roce 2016 Zlatý střevíček. S únoscem psů si přímo s kriminalistickými schopnostmi poradí brazilská parta ve filmu Daniela Rezendeho Monica and Friends, který vychází ze slavného komiksu Mauricia de Sousy. Hvězdného sportovního nebe se ve filmu Starry Road režisérů Deju Xie, Zhanchang Huang snaží dosáhnout děti z provinční čínské školy, které si doslova proskáčou obtížnou cestu na Mistrovství světa ve skoku přes švihadlo. Záchrana rodiny je nejdůležitějším úkolem nadané a originální dívky Candice v australském H is for Happiness Johna Sheedyho, letošního účastníka berlínského Generation.

Rodinná témata si zvolili tvůrci snímků Letní rebelové a My Hero Alexis. Zatímco u prvního filmu, oplývajícího letní atmosférou, se jedenáctiletý Jonas snaží vylepšit svému dědovi osamělý život, u druhého se malý Tito ocitá v nelehké situaci, kdy od něj jeho otec očekává profesionální fotbalovou kariéru.  „Mládežnické či coming-of-age filmy jsou čím dál častěji v hledáčku filmových tvůrců a účastní se nejen festivalů jako je Zlín Film Festival, ale i filmových událostí typu Sundance. I letošní zlínská mládežnická soutěž nabízí silné příběhy, ve kterých mladí lidé dospívají do nové etapy svých životů, ale i do hraničních situací v boji se současnou společností,“ hodnotí Markéta Pášmová.  

Mezi dětstvím a dospíváním se nacházejí protagonisté filmů Life without Sara Amat, Sunburned a Summer White. Z Velké Británie se 60. ZFF zúčastní hned dva zástupci, shodou okolností oba s ženskými hrdinkami. Ve světě oceňovaný snímek Rocks režisérky Sarah Gavron nás zavádí do dnešního Londýna, jehož ulice jsou svědkem hořkého životního příběhu dívky Sholy a jejího mladšího bratra. Nejvyšší známku 10 ze zkoušky z dospělosti se snaží získat patnáctiletá gymnastka Leigh v debutu Evy Riley Perfect 10.

Ve světové premiéře se v rámci 60. Zlín Film Festivalu představí celovečerní hraný debut režiséra Tomáše Polenského s názvem Smečka. Film vznikl v mezinárodní koprodukci České republiky, Slovenska a Lotyšska a věnuje se tématu šikany v mládežnickém hokejovém prostředí. Hlavní linie filmu sleduje příběh šestnáctiletého hokejového brankáře Davida, který nastupuje do nového hokejového týmu. Ten jej však nepřijímá a David se stává obětí šikany. "Podle výzkumů problém šikany řeší každé páté dítě. O šikaně se obvykle hovoří pouze v souvislosti se školstvím. Ze své zkušenosti však vím, že mládežnické sportovní kolektivy jsou jí plné, a často je mnohem brutálnější než šikana na školách,“ přibližuje režisér a spoluautor scénáře Tomáš Polenský a dodává, že je přesvědčený, že právě proto bude téma rezonovat zejména mezi mladými diváky. "Máme všichni velkou radost, že se premiéra Smečky odehraje ve Zlíně, kde se film také natáčel. Vrátíme se sem téměř na rok přesně od poslední klapky," dodávají producenti filmu Julietta Sichel a Jan Froněk z 8Heads Productions

Uvedení českého snímku v soutěžní sekci filmů pro mládež právě na zlínském festivalu vítá i Markéta Pášmová.„Smečka je film o teenagerech a pro teenagery. Jako takový přesně zapadá do skladby snímků, které zlínský festival svým divákům už šedesát let nabízí. Jsme rádi, že Česká republika bude mít svého kandidáta v mezinárodní soutěži což, zejména v posledních letech, nebylo běžné. O to víc nás těší, že příběh zasazený do Zlína, navíc hokejového Zlína, bude mít premiéru právě před zlínským publikem. Věříme, že uvedení v rámci Zlín Film Festivalu bude pro film také úspěšným startem jeho účasti na zahraničních festivalech,“ uvádí. Slavnostní premiéra snímku se uskuteční v sobotu 5. září, projekce pro školy se chytá na pondělí 7. září.

Jubilejní 60. ročník Zlín Film Festivalu se uskuteční v náhradním termínu od 4. do 10. září.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688