Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.06.2020 14:02:03

El-Erian: Vypadá to dobře

Hlavní poradce Alianz Mohamed El-Erian na konci minulého týdne na CNBC hovořil o řadě pozitivních informací, potěšen je i stavem, v jakém se nachází vývoj vakcíny. Ekonom Gavyn Davies ale před týdnem varoval před rostoucími úsporami americkými domácností a jejich dopadem na celou ekonomiku.

Podle El-Eriana nově přicházející data ukazují, že jak firmy, tak domácnosti „se znovu zapojují do ekonomické aktivity“. Podle poradce pak investoři začínají být ochotni kupovat i rizikovější aktiva, což se neprojevuje jen na akciích, ale i na obligacích, měnách i komoditách. Ekonom poukázal mimo jiné na aktuální vývoj plateb provedených kreditními kartami či na vývoj rezervací v restauracích. Tento typ dat podle něj ukazuje na to, že spotřebitelé i firmy začínají být znovu aktivní.

Existuje ale určité zpoždění, se kterým by se otevírání ekonomiky mohlo projevit na opětovném růstu počtu nakažených. V této oblasti to podle odborníka zatím vypadá „OK“. Došlo sice k určitému růstu případů, ale „nejde o nic dramatického“. El-Erian míní, že otevírání ekonomiky nebude hladký proces, budou růsty a zase poklesy. Hlavní bude sledovat jednak návrat ekonomických subjektů k ekonomické aktivitě a na druhé straně vývoj ve zdravotní oblasti. CNBC připomíná, že El-Erian byl jedním z těch, kteří včas varovali před ekonomickými dopady COVID-19.

Britský investor a ekonom Gavyn Davies před několika dny na Financial Times zmiňoval, že začíná být zřejmá „anatomie ekonomického útlumu“, a to zejména v USA. Na rozdíl od tradiční recese nyní propad spotřebitelských výdajů neodráží snižující se příjmy, ale rostoucí úspory. Ekonom poukazuje na to, že podle některých odhadů může nezaměstnanost v USA vzrůst až k 20 %.

Během dřívějších recesí docházelo k tomu, že když lidé ztráceli zaměstnání a příjmy, vládní podpora v nezaměstnanosti tento pokles eliminovala jen částečně. Podle Daviese nyní dochází k ojedinělé situaci, kdy tato podpora nahrazuje propad v příjmech v podstatě plně. Na mimořádnost této skutečnosti poukazoval i Paul Krugman. Otázkou je, jak se budou příjmy vyvíjet dál a jak je domácnosti použijí.

Podle Daviese se dá čekat, že některé výdaje domácnosti obnoví s tím, jak se bude ekonomika znovu otevírat. Ovšem u některých výdajů to bude trvat déle, a to zejména v případě, že vláda neprodlouží mimořádnou pomoc nezaměstnaným. Každopádně nyní v USA a řadě dalších zemí, včetně Velké Británie, dochází ke znatelnému růstu úspor. „Každé snížení vládní podpory v době, kdy domácnosti spoří kvůli vysoké nejistotě, by negativně ovlivnilo výdaje a mohlo by prodloužit recesi,“ domnívá se Davies.

Zdroj: CNBC, FT

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688