Češi se chystají na léto, zdá se, že letos budou grilovat všichni

Koronavirová opatření se postupně rozvolňují, což nahrává rozjezdu grilovací sezóny. Jak ukazují čísla internetových obchodníků, i když se prodeje grilů vlivem pandemie o něco zpozdily, v současnosti je již zájem o nové grily ve srovnání s loňským rokem dvojnásobný. Češi budou zřejmě trávit své dovolené z velké části v tuzemsku, což ještě posílí dlouhodobý trend velké obliby grilování. V kategorii velkých zahradních grilů patří k nejoblíbenějším typům grily na plyn. Plynu v pětikilogramových láhvích, které jsou na grilování nejvhodnější, se přes léto prodá desetinásobně více.

Zájem o nové grily je oproti loňsku dvojnásobný

Podle statistik nákupního rádce Heureka.cz vzrostl prodej grilů na internetu během dubna meziročně o 108 %. O více než 100 % narostly také prodeje grilovacího nářadí a grilovacích roštů. Tento skok je částečně zapříčiněn aktuální situací pandemie, která také ovlivnila to, jaké grily si teď Češi pořizují. „Mezi nejprodávanějšími grily na internetu se v poslední době objevily elektrické grily. Ty se totiž dají jednoduše použít i v případě, kdy není k dispozici zahrádka, ale třeba jen balkón,“ říká Alexandra Čermáková, obsahová manažerka Heureka.cz.

Pandemie koronaviru tak způsobila, že zákazníci s nákupem velkých grilů letos vyčkávali o něco déle. „Ve srovnání s minulým rokem se prodej grilů o něco opozdil, ale nyní již registrujeme velký zájem a meziroční nárůsty kolem 100 procent. Očekáváme, že mnoho Čechů stráví léto cestováním po České republice, což trendu grilování také nahrává,“ potvrzuje aktuální trend obchodní ředitel Alza.cz Petr Bena. „V první vlně zákazníci nakupovali spíš malé grily a ohniště, teď se už prodávají i velké zahradní grily. Zajímavým trendem letošního jara je zvýšená obliba lávových kamenů pro zdravější grilování,“ doplňuje Petr Bena, podle něhož patří v kategorii velkých zahradních grilů k nejoblíbenějším typům grily plynové.

Výhoda plynových grilů tkví hlavně ve snadném použití i údržbě. Zapálení grilu je otázkou chvilky a není nutné zdlouhavě rozpalovat dřevěné uhlí. Plynové grily tak díky snadné regulaci teploty a přímému plamenu kombinují výhody elektrického grilu s výhodami grilu na uhlí. „I když někteří lidé preferují grily na dřevěné uhlí, které podle svých zastánců dokážou dát pokrmům nezaměnitelnou chuť a vůni, příprava jídla na plynu, popřípadě elektrice je zdravější, protože se zde nesetkáme s odkapávajícím a následně přepáleným tukem, z něhož vznikají škodlivé výpary. Některé druhy dřeva a briket navíc uvolňují škodlivé látky při hoření samy o sobě,“ uvádí Viktor Kouřil, odborník na prodej plynu v láhvích ze společnosti Primagas.

Propan-butanové láhve používané při grilování na plynu jsou praktické především pro svou mobilitu a snadnou manipulaci. Podle údajů společnosti Primagas rostou během letních měsíců prodeje plynu v 5kg láhvích i více než desetinásobně. „Vedle nejběžnějšího typu desetikilové láhve se pro grilování více hodí pětikilová láhev, která je menší a lehčí. Umožňuje tak snadnou manipulaci například i ženám, přitom se vejde do většiny grilů a stále obsahuje dostatek LPG na to, aby vydržela celou grilovací sezónu,“ dodává Viktor Kouřil, s tím, že pro letošní dovolenou, kterou mnozí lidé zřejmě stráví v kempech či tábořištích, lze doporučit i dvoukilogramovou LPG láhev. Oproti plynovým kartuším má daleko větší kapacitu a přes kuličkový ventil se snadno připojí k vařiči, takže lze připravit plnohodnotnou večeři pro celou rodinu uprostřed přírody.


Správná manipulace a skladování plynových láhví

LPG láhve by neměly být skladovány ani používány naležato a v nevětraných prostorách nebo v místnostech určených ke spaní. Jakkoliv poškozené láhve, ať už rzí, nebo deformací a podobně, by neměly být používány. Nebezpečné a zakázané je pak ruční plnění láhví na čerpacích stanicích. Česká asociace LPG doporučuje používat plynové láhve od prověřených distributorů s označením „Bezpečné láhve“.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky