Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  31.05.2020 16:35:50

Pražská burza pod taktovku akcií ČEZ a Avast zažila nejlepší květen za více než dekádu


  • letos kurzově nejziskovějším titulem se v květnu nově staly akcie STOCK, odsunuly z čela akcie Avast
  • ČEZ navrhuje rozhodné datum pro 34 dividendu na 3. července
  • britská skupina Schroders zpět kvalifikovaným akcionářem banky MONETA
  • objemy akciových obchodů v květnu na pražské burze dosáhly 10,26 mld. , tj. meziročně nevýrazně klesly
  • nejvíce se v květnu obchodovaly akcie MONETA (2,55 mld. ), dále ERSTE (2,38 mld. ) a ČEZ (2,31 mld. )

Zejména optimismus na bankovních titulech v uplynulém týdnu dokázal dopomoci k solidní výkonnosti pražské burzy za celý květen. Index PX se po deseti týdnech ocitl zpět nad hranicí 900 bodů, nicméně všechny zisky nakonec neudržel a květen zakončil na necelých 896 bodech. Polepšil si tak za daný měsíc o 2,56 %. Lepšího vývoje domácí trh naposledy dosáhl dokonce až v roce 2008, když pražské burze se obecně v květnu statisticky jinak příliš nedaří.

Nejvýrazněji se v květnu s téměř čtvrtinovým posunem dařilo akciím STOCK, když investoři pozitivně reagovali na zveřejněné hospodářské výsledky. V Praze se navíc začaly obchodovat oproti domovskému Londýnu s diskontem, jakoby investoři predikovali pokračování zpětného posílení koruny k libře, které v posledních 2 týdnech odstartovalo. Druhý největší akcionář likérky Western Gate vyzval v týdnu vedení, aby provedlo nějakou smysluplnou akvizici či aby firma distribuovala přebytečnou hotovost. Následně v pátek odpoledne regulatorní hlášení poodkrylo, že 2 letých maxim titulu využila skupina Allianz k redukci svého podílu. Tento sedmý největší akcionář likérky snížil svůj podíl pod hranici 5 %, resp. z dřívějších 5,35 % na 4,92 %.

Dvouciferný nárůst předvedly v květnu ještě akcie PFNONWOVENS. Tento loni výkonnostně nejhorší titul pražské burzy zažívá celkově rovněž výraznou obrodu a svým růstem na půlroční maxima zároveň na pražské burze rozšířil počet letos kurzově ziskových emisí na tři.

 

Pomineme-li mimo index PX stojící akcie slovenské TMR, třetí příčka patří za květen akciím Avast. Titul, který díky své 20 % váze v indexu tak v měsíci vlastně nejvýrazněji podpořil jeho zisky a v uplynulém týdnu navíc nejvíce míchal jeho vývojem. Akcie Avast se totiž obchodovaly i v blízkosti hranice 160 a tedy již na dohled svých lednových historických maxim. Od letošních minim z březnového propadu tak posilovaly o více než 100 %.

Vzhledem k 24 % váze v indexu se jeho druhým nejvýraznějším podporovatelem v květnu staly akcie ČEZ, když pomohla zejména vidina oznámené výrazné 34 dividendy. Té by se akcionáři fyzicky mohli dočkat 3. srpna, když představenstvo energetické firmy v uveřejněné pozvánce na valnou hromadu dále mj. navrhuje rozhodné datum pro její nárok na 3. července. Rozhodovat budou každopádně akcionáři v Praze v Kongresovém centru v pondělí 29. června.

akcií bank si solidně polepšily jen akcie MONETA, které se však nejprve obchodovaly zpět na historických minimech. K titulu možno zmínit čerstvou informaci o novém kvalifikovaném akcionáři. Britská investiční skupina Schroders v úvodu roku sice snížila svůj podíl pod procentní hranici, nyní však oznámila vlastnictví 1,24 %. Ve skupině držených celkem více než 6,35 mil. akcií MONETA znamená z její strany dosud nejvyšší pozici v bnce.

Výraznou volatilitu v pásmu cca 480-570 předváděl v květnu další bankovní titul ERSTE. S menší intenzitou oscilovaly také konkurenční akcie KB, které nakonec zakončily měsíc níže. Investoři zkrátka nadále čekají, potažmo spekulují ohledně ekonomických dopadů na banky v návaznosti na propad ekonomiky. Podobně pak u pojišťovny VIG, jak situace moc ovlivní její pojistná plnění či investice.

Zatímco v dubnu akcie KOFOLA byly na pražské burze výkonnostně druhé nejlepší, tentokrát naopak druhé nejhorší. Překonat je dokázaly pouze akcie PHILIP MORRIS, které však ovlivnilo zejména rozhodné datum pro výraznou dividendu 1560 .


Díky v květnu rozhodným dnům pro požitky i u dalších emisí (Avast, O2), byla výkonnost pražské burzy reálně ještě vyšší. Dle dividendového indexu PX-TR dosáhla 3,35 %, resp. po zohlednění zdanění 3,15 % (dle PX-TRnet). Přesto zatím musí akcionáři od počátku roku v souhrnu strpět ztráty, které dle posledně zmiňovaného indexu dosahují téměř 19 %.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688