Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Ze světa  |  30.05.2020 13:47:17

Vyjde dnes 2. pokus? Sledujte živě start rakety Falcon 9

Po středečním zrušení startu, v návaznosti na nepříznivé počasí, dnes proběhne druhý pokus vyslat poprvé po devíti letech americké astronauty do vesmíru přímo z domovských Spojených států. Z vesmírného střediska na floridském mysu Canaveral by tak měla ve 21:22 hod. našeho času odstartovat raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon firmy SpaceX. Předpověď počasí zatím indikuje, že díky především silnému větru může být start opět odložen. Pokud tato situace nastane, v úvahu by pak přicházel další alternativní termín -  neděle ve 21 hod.

Odlet zmiňované rakety Falcon 9 se má uskutečnit ze stejného místa, z jakého startoval Saturn V k misi na Měsíc. Tedy ze startovací rampy 39A Kennedyho vesmírného střediska. Astronauti Bob Behnken a Doug Hurley se mají ke startovací rampě vydat „stylově“ elektromobilem Tesla. Dvě hodiny a patnáct minut před startem mají projít nástupním můstkem do lodi, jejíž poklop se uzavře jednu hodinu a 50 minut před zážehem motorů.

Dvě a půl minuty po startu je plánováno odpoutání prvního stupně rakety Falcon 9. K vidění by tak následně mělo být jeho již tradiční úchvatné přistání na autonomní plošině „Of Course I Still Love You“ v Atlantickém oceánu.

Připojení lodi Crew Dragon s astronauty k Mezinárodní kosmické stanici (ISS) je plánováno o několik hodin později, resp. na neděli v 16:29 hod. Dragon se k ISS připojí za pomoci svých manévrovacích motorů sám v automatickém režimu. Ostatně tak jak již dříve úspěšně opakovaně učinil při nákladních zásobovacích misích k ISS. Posádka Mezinárodní vesmírné stanice se tím rozroste na 5 členů, když zde zatím aktuálně pobývá Američan Christopher Cassidy a ruští kosmonauti Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner.

Přímý přenos NASA již i z příprav startu či také z připojení ISS můžete sledovat níže

 

Prototyp Starship explodoval

Společnost SpaceX před dnešním možným „historickým okamžikem“ však zažila v pátek nepříjemnou situaci. Na texaském kosmodromu Boca Chica došlo při testu prototypu rakety Starship k její explozi. Tato připravovaná rovněž opakovaně použitelná raketa má být v budoucnu schopna vyslat lidskou posádku a 100 tun nákladu na Měsíc a následně v rámci vizí Elona Muska na Mars. K výbuchu došlo při testování motoru Raptor, když nejspíše vzplálo unikající okysličovadlo. Elon Musk před nedávnem uvedl, že by za dva až tři týdny mohlo poprvé dojít s raketou ke „krátkému skoku“ do výše 150 metrů. Zda včerejší nepříjemnost tyto předpoklady naruší, není zatím známo.

 

 

 

Historický okamžik 400 kilometrů nad Zemí – na palubu ISS poprvé dopravila posádku soukromá vesmírná loď Crew Dragon společnosti SpaceX. Sobotní úspěšný start ukončil devítiletou závislost Američanů na ruské dopravní lodi Sojuz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688