MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Daně a účetnictví  |  29.05.2020 18:03:47

Poslanci schválili protikrizový daňový balíček


Poslanecká sněmovna dnes ve zrychleném jednání schválila balíček daňových změn, které mají zmírnit nepříznivé ekonomické dopady pandemie na podnikatele i firmy.

Návrh zavádí institut zpětného uplatnění daňové ztráty a snižuje DPH u ubytovacích služeb a vstupného na sport a kulturu na 10 %. Snižuje také silniční daň u vozidel nad 3,5 tuny o 25 % a rozšiřuje oprávnění obcí osvobozovat od daně z nemovitostí při mimořádných událostech. Protikrizový daňový balíček nyní míří do Senátu.

Podnikatelé i firmy získají možnost zpětně si uplatnit daňovou ztrátu u daní z příjmů fyzických a právnických osob (tzv. loss carryback). Dnes ji mohou uplatňovat až v následujících zdaňovacích obdobích a za předpokladu, že opět generují zisk. Nově ji budou moci umořit i za dvě zdaňovací období předcházející zdaňovacímu období, v němž ztráta vznikla. Pokud tedy vykážou za zdaňovací období roku 2020 daňovou ztrátu, budou si moci o tuto ztrátu zpětně snížit svůj základ daně za zdaňovací období let 2019 a 2018.

„Jestliže letos podnikatel nebo firma skončí ve ztrátě, budou si moct o tuto ztrátu snížit hospodářský výsledek za loňský rok a požádat o vrácení daně, kterou už zaplatili. Mohou tak potřebné finanční prostředky získat ještě letos, což jim v těchto těžkých časech vylepší jejich ekonomickou bilanci,“ říká ministryně financí Alena Schillerová.

Umořit si daňovou ztrátu zpětně půjde už za zdaňovací období končící k 30. červnu 2020, nově ale v maximální výši 30 mil. . „Ačkoliv jsme během přípravy návrhu pracovali i s variantou, která obsahovala limit, po debatě se svazy podnikatelů se od ní upustilo. Chtěli jsme totiž podpořit všechny poplatníky bez rozdílu. Navíc ani současná právní úprava, která umožňuje uplatňovat daňovou ztrátu v následujících 5 letech, limit neobsahuje. Po dohodě na úrovni předsedů koaličních stran se nakonec zvolilo toto kompromisní řešení,“ objasňuje ministryně financí.

Opatření bude mít pouze přechodné rozpočtové dopady a ve střednědobém horizontu nepřináší státnímu rozpočtu ani rozpočtům samospráv žádný výpadek příjmů. Už dnes si mohou poplatníci uplatnit daňovou ztrátu, ale teprve v pozdější době. Pokud budou mít možnost si ztrátu uplatit dříve, dopady na inkaso daní se pouze přesunou v čase.

„V důsledku zpětného umoření ztráty sice letos poklesnou daňové příjmy o zhruba 20 mld. , ale zároveň o tuto částku porostou v dalších letech, kdy by si firmy i podnikatelé uplatňovali ztrátu z let 2020 a 2021. Celková bilance se tak nejen vyrovná, ale může dokonce skončit v kladných číslech. Díky této rychlé pomoci totiž zanikne méně živností a firem, než kdyby se vůbec nezavedla, a ty pak odvedou na daních více,“ upřesňuje Alena Schillerová.

Návrh je navíc koncipován tak, že se vztahuje pouze subjekty odvádějící daně v České republice. Nebude možné, aby se daňová ztráta zahraniční mateřské společnosti mohla uplatňovat na českou dceřinou společnost (např. využitím účelové fúze). „Je tedy vyloučeno, že by nadnárodní korporace kompenzovala svou ztrátu vzniklou v zahraničí skrze kladný základ daně, který vznikne u nás. K takovým obavám není důvod. Tato podpora je určena pro tuzemské firmy, které v této zemi řádně odvádějí daně,“ zdůrazňuje ministryně financí.

Balíček také snižuje daň z přidané hodnoty u ubytovacích služeb, vstupného na kulturní akce a sportovní události, vstupného na sportoviště (včetně jízdného na vleky) a vstupného do saun a dalších podobných zařízení. Ve všech případech se sazba DPH snižuje na 10 % z nynějších 15 %. „Chceme poskytovatelům ubytování, pořadatelům kulturních akcí a sportovních událostí a provozovatelům sportovišť pomoci dostat se ze složité finanční situace, proto jsme se rozhodli je podpořit tímto snížením daňové zátěže,“ vysvětluje ministryně Schillerová.

Obce budou moci osvobozovat od daně z nemovitých věcí u většího okruhu mimořádných událostí. Nyní mohou obecně závaznou vyhláškou přistoupit k úplnému nebo částečnému osvobození nemovitostí postižených živelní pohromou (např. povodeň, vichřice, extrémní sucho), nově budou mít tuto možnost i v případě pandemií, krizových opatření podle krizového zákona nebo průmyslových havárií. Toto osvobození bude možné uskutečnit i zpětně.

Silniční daň u vozidel s maximální povolenou hmotností vyšší než 3,5 tuny se sníží o 25 %. Změna se projeví zpětně už od počátku roku 2020, což se projeví i snížením záloh, které mají být na tuto daň v letošním roce zaplaceny. „Pokud poplatníci daně nevyužili tzv. generálního pardonu, kterým se odložila povinnost platit zálohy na silniční dani, a zaplatili zálohu v původní výši, použije se rozdíl mezi jejich starou a novou výší k zaplacení zbývajících záloh v tomto roce. Nebudou tak znevýhodněni oproti těm, kteří možnosti odložit placení záloh využili,“ dodává Alena Schillerová.

A v rámci podpory zemědělského podnikání se zkrátí lhůta pro vrácení přeplatku spotřební daně z tzv. zelené nafty. Nyní se přeplatek vrací do 60 dnů od vyměření nebo doměření nároku na jeho vrácení. Napříště bude vrácen do 40 dnů od posledního dne lhůty pro podání daňového přiznání. Pokud správce daně zahájí postup k odstranění pochybností či daňovou kontrolu, pak tato lhůta bude činit 15 dnů od oznámení platebního výměru nebo dodatečného platebního výměru.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně



Přečtěte si také:

22.12.2020Daňová revoluce se blíží. Poslanci schválili daňový balíček MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
20.11.2020Poslanci schválili daňový balíček na rok 2021 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
16.06.2020Protikrizový daňový balíček prošel podruhé Sněmovnou MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
29.05.2020Poslanci schválili protikrizový daňový balíček (29.5.2020) MF ČR (Ministerstvo financí ČR)



?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688