Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  29.05.2020 16:39:10

Růst akciových trhů zarazila tisková konference prezidenta Trumpa (Komentář)

Pražská burza navázala na pozitivní sentiment z konce předešlého týdne a první tři dny tohoto týdne posilovala. Nicméně pak se obchodování otočilo a ve zbytku týdne PX index oslaboval. Za celý týden si ale polepšil o cca 2 %. Co se týká jednotlivých jmen obchodovaných na BCPP, prim hrály banky. Ty podpořila zpráva o chystaném záchranném fondu Evropské komise na podporu evropské ekonomiky. Banky vzrostly za týden až o téměř 10 %. Ztráty kolem 1 % zaznamenal ČEZ a Avast.

V samotný pátek bylo obchodování docela klidné. Investoři čekali na tiskovou konferenci amerického prezidenta a jejich aktivita byla slabá. Objemy zůstaly hluboko pod průměrnými hodnotami. Většina všech titulů obchodujících se v Praze dnes oslabovala. Od vyšších ztrát zachraňovaly burzu PFNnwoverns (+1,7 %), O2 CR (+0,9 %) a Avast (+0,7 %), které beze zpráv posilovaly. Mezi největšími propadlíky byly bankovní domy. Jejich dnešní ztráty byly kolem 1 %. Celkem hlavní index PXpátek, krátce před koncem obchodování, ztrácí kolem půl procenta.

 

Americké trhy, ale i některé evropské měly tento týden o jeden obchodní den méně. Slibně rozjetý týden, kdy indexy posilovaly, utnulo čtvrteční prohlášení prezidenta Trumpa o tiskové konferenci plánované na pátek. Ta se má týkat vztahů s Čínou. Tato informace byla pro akciové trhy jako červený hadr pro býka. Nechci být zlým prorokem, ale toreador Trump na ohlášeném brífinku asi Čínu chválit nebude. Spíše naopak. Může opět dojít k eskalaci situace/vztahů, a to je na akciových trzích zpravidla provázeno vysokou volatilitou. Tato informace (o svolání tiskové konference) měla zcela zásadní vliv na obchodování na akciových trzích. Protože byla zveřejněna ve čtvrtek večer, čtvrteční obchodování v Evropě ještě neovlivnila (již bylo zavřeno), ale měla podstatný vliv na zámořské indexy. Americké indexy, které od začátku týdne slušně rostly, se v tom okamžiku zalomily a začaly výprodeje. Investoři začali realizovat své dosavadní zisky. Nejistota, která je spojená s tím, co americký prezident oznámí je prostě velká. Dá se předpokládat, že vztahům mezi oběma zeměmi to nepřidá.

Řečí čísel americké trhy od začátku týdne rostly až o téměř 4 %. Po plánu na tiskovku ale obchodování nabralo zcela opačný směr. Část zisků stihly trhy eliminovat již v závěru čtvrtečního obchodování. A vybírání zisků pokračuje i v pátek, a to jak v zámoří, tak v Evropě. Americké indexy otevřely slabší o 0,3 %, kromě technologického NASDAQu, ten je mírně mírně v plusu (+0,2 %). Evropské indexy ztrácí krátce před koncem obchodování kolem 1 %.

Za celý týden si evropské akciové indexy připsaly zisky kolem 3,5 %. Pozitivně se na obchodování podepsaly plány EK na fond na podporu evropské ekonomiky zasažené koronavirem. Od začátku týdne trhy jen posilovaly, obrázek týdenního obchodování kazil pouze páteční výprodej – viz výše.

V Americe byly dva dny v plusu, dva v mínusu.  Po čtvrtku byly trhy stále v plusu (+2,5 %), ale jak se vyvine obchodování dnes, a jak to ovlivní obrázek celého týdne, nedokážeme odhadnout. To bude záležet na chystané tiskové konferenci. Je možné, že dosavadní zisky se pátkem ztenčí.
Autor: Bohumil Trampota

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:40  Akciové trhy: Praha roste, Evropa v červeném navzdory pozitivnímu otevření v USA -.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688