Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  29.05.2020 16:18:06

Agrofert v r. 2019 ztrojnásobil čistý zisk na 4,48 mld. Kč, tržby rostly o 4,5 mld. Kč


Koncern AGROFERT sestavuje od roku 2018 svoji konsolidovanou účetní závěrku v souladu s Mezinárodními standardy účetního výkaznictví ve znění přijatém Evropskou unií (IFRS) při aplikaci IFRS 1 (První přijetí Mezinárodních standardů účetního výkaznictví) k 1. lednu 2014.

Konsolidované tržby koncernu AGROFERT za prodej zboží, výrobků a služeb byly v roce 2019 vykázány ve výši 162 035 milionů (v r. 2018 činily 157 492 milionů ). Nekonsolidované tržby skupiny dosáhly hodnoty 233 174 milionů (v r. 2018 činily 225 070 milionů ). V porovnání s předchozím rokem došlo k nárůstu objemu konsolidovaných tržeb o 4 543 milionů .

Konsolidovaný výsledek hospodaření koncernu AGROFERT dosáhl v roce 2019 po zdanění 4 480 milionů (v roce 2018 to bylo 1 665 milionů ) a opět se tak vrátil na úroveň roku 2017, kdy zisk po zdanění činil 4 557 milionů . Hlavním důvodem je zlepšení hospodaření společností v segmentu chemie. Hospodářský výsledek před zdaněním činil 5 939 milionů (v roce 2018 byl 2 461 milionů ).  

Hodnota EBITDA dosáhla rekordní úrovně, když se zvýšila z 11 723 milionů roce 2018 na aktuálních 18 642 milionů . Bilanční suma (netto) vzrostla z původních 155 708 milionů na 159 436 milionů , což představuje nárůst o 2,39 %, který je způsoben zejmé­na netto přírůstkem dlouhodobých aktiv ve výši 4 776 milionů . Současně došlo ke snížení zadluženosti koncernu u bank o 4 144 milionů na aktuální hodnotu úvěrových závazků ve výši 39 717 milionů

Hospodářské výsledky společností koncernu jako celku tak zaznamenaly oproti předchozímu období nárůst. S ohledem na vykázané výsledky kon­cernu je možné konstatovat, že společnosti koncernu si i nadále udržují významné postavení v segmentech svého podnikání a jejich podnikatelské aktivity jsou na stabilně dobré úrovni.

Nejvýznamnějšími investicemi koncernu AGROFERTroce 2019 byly dvě ekologické investice. Ve společnosti Synthesia byla realizována druhá etapa ekologizace energetiky a ve společnosti DEZA probíhala rekonstrukce a modernizace biologické čističky odpadních vod. Mezi další významné investice v chemickém segmentu patřilo pokračování výstavby nové válcovny plastů ve společnosti Fatra a dokončení investice do nové výrobny hnojiv ve společnosti Lovochemie. Investice do rozvoje výroby čpavku a hnojiv nadále pokračovaly v německé společnosti SKW Piesteritz a ve slovenské společnosti Duslo. Společnost Kostelecké uzeniny pokračovala ve výstavbě nové masné výroby a společnost Vodňanská drůbež zahájila významnou investiční akci, výstavbu nové porcovny ve Vodňanech.

Z pohledu nových akvizic byl rok 2019 spíše klidnější. Nejvýznamnější akvizicí bylo dokončení nákupu pekárenské společnosti UNITED BAKERIES po schválení transakce ze strany ÚOHS. Do koncernu se dále začlenila menší zemědělská společnost APEX AGRO, která působí na jižní Moravě. Z hlediska rozvoje čekají koncern AGROFERT i nadále investice do ekologie, energetiky a do navyšování výrobních kapacit společností.

Koncern AGROFERT sdružuje 199 společností ovlá­daných, 1 společnost spoluovládanou a 5 společ­ností pod podstatným vlivem. Společnosti koncernu AGROFERT jsou aktivní v oblastech chemie, země­dělství a prvovýroby, potravinářství, lesnictví a dře­vařství, pozemních technologiích a technice, logistice a dopravě, obnovitelných zdrojích a médiích. V jednot­livých odvětvích zaujímají společnosti koncernu AGROFERT zásadní postavení a v řadě z nich patří mezi nejvýznamnější. Nově zařazené společnosti se na výsledku hospodaření podílejí pouze nevýznamnou měrou.

Celková výměra obdělávané půdy společnostmi koncernu AGROFERT v tuzemsku činila v závěru roku 2019 téměř 115 tisíc hektarů, přičemž většina pozemků je pronajatá. Na Slovensku společnosti zemědělské prvovýroby obhospodařovaly přes 20 tisíc hektarů půdy.

Koncern AGROFERTroce 2019 zaměstnával více než 33 tisíc pracovníků, přičemž z toho přes 22 tisíc přímo v České republice.

Zdroj: AGROFERT

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:40  Akciové trhy: Praha roste, Evropa v červeném navzdory pozitivnímu otevření v USA -.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688