Cez.cz (ČEZ)
Energie  |  29.05.2020 13:56:00

Střešní fotovoltaiky se stávají standardem pro střední třídu. ČEZ Prodej přichází společně s OIG s novým bateriovým systémem pro menší domy

29. 5. 2020

Udržitelný rozvoj Životní prostředí a obnovitelné zdroje Produkty a služby

Střešní fotovoltaiky se stávají standardem pro střední třídu. ČEZ Prodej přichází společně s OIG s novým bateriovým systémem pro menší domy

Fotovoltaické elektrárny začínaly jako instalace pro ekologicky smýšlející rodiny a technologické fanoušky. Pak se staly doménou vyšších příjmových skupin, které si pomocí nich snižovaly náklady na elektřinu. V poslední době ale začínají být standardem i pro střední třídu. ČEZ proto společně s výrobcem bateriových systémů OIG Power přichází s novým bateriovým řešením určeným pro menší rodinné domy s nižší spotřebou nebo pro nastupující domy v nízkoenergetickém standardu, kterým stačí bateriový systém s menším výkonem a kapacitou.

Fotovoltaické elektrárny začínaly jako instalace pro ekologicky smýšlející rodiny a technologické fanoušky. Pak se staly doménou vyšších příjmových skupin, které si pomocí nich snižovaly náklady na elektřinu. V poslední době ale začínají být standardem i pro střední třídu. ČEZ proto společně s výrobcem bateriových systémů OIG Power přichází s novým bateriovým řešením určeným pro menší rodinné domy s nižší spotřebou nebo pro nastupující domy v nízkoenergetickém standardu, kterým stačí bateriový systém s menším výkonem a kapacitou.

Zájem o střešní fotovoltaické elektrárny nepolevuje ani během současné pandemie COVID. Počty instalací naopak stouply a ČEZ Prodej v prvních pěti měsících letošního roku zapojil na českých střechách 238 fotovoltaik, zatímco za stejné období loni to bylo 155. Letos předpokládá ČEZ Prodej nárůst o zhruba 160 instalací, oproti loňským 537.


„Růst počtu žádostí o dotace v programu Nová zelená úsporám ukazuje, že trh nebude zpomalovat ani v příštích měsících a decentrální energetika je již běžnou součástí našich domácností. Standardem se zároveň stává řešení s bateriemi, zatímco dříve to byla spíše akumulace do vody. Před čtyřmi lety měla řešení s bateriemi jen čtvrtinový podíl na trhu postavených elektráren. Nyní se pohybují na úrovni 70 procent,“ říká generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec. „Zároveň sílí zájem rodin s menšími rodinnými domy a nižší spotřebou, takže přicházíme společně s naším partnerem OIG Power s novým menším bateriovým systémem.“

„Jde o řešení pro klienty, kteří by s robustnějším řešením často ani neuspěli s žádostí o dotaci. Pro domácnosti, které mají nižší spotřebu nebo jim stačí využití energie z FVE pouze na jedné fázi, na které mají většinu spotřebičů v domě,” vysvětluje spolumajitel OIG Power Martin Kuba. „Výhodou je cenová dostupnost řešení a menší potřeba plochy pro panely na střeše. Nová baterie si přitom zachovává většinu konkurenčních výhod našich systémů, zejména v oblasti monitoringu a softwarového vybavení. Zároveň je baterie off-gridová, to znamená, že je schopna zajistit domácnosti elektřinu, i pokud dojde k výpadku dodávky z distribuční sítě.

Pro získání dotace z Nové zelené úsporám je totiž třeba využít 70 a více procent vyrobené elektřiny pro vlastní spotřebu, takže u menších domů je příliš velká elektrárna na škodu a klienti nemusejí dotaci získat.

Kapacita zařízení zvaného ČEZ Battery Box 1F EASY činí 7,2 kWh, ale lze ji navýšit až na 19,2 kWh, a maximální výkon napojené elektrárny 3,7 kWp. Dosavadní bateriové systémy OIG měly standardní výkon většinou 7,2 až 12kWh a maximální kapacitu elektrárny 10 kWp při připojení tzv. mikrozdrojem. Zároveň neklade nový box tak velké nároky na místo: jeho rozměry jsou výška 110 cm, šířka 60 cm a hloubka 42 cm.

Růst zájmu o fotovoltaiky v kombinaci s bateriemi dosvědčují také letošní instalace ČEZ Battery Box. Do konce května je ČEZ Prodej - i přes obtíže způsobené pandemií COVID - připojil ve 190 domácnostech, zatímco loni za stejnou dobu to bylo ve 121 případech. Letos ČEZ Prodej předpokládá nárůst instalací o zhruba 100 kusů oproti loňským celkovým 458 kusům.

Podobný růst předpokládají v ČEZ Prodej také u instalací další z oblíbených technologií - tepelných čerpadel. ČEZ Prodej je prostřednictvím dceřiné společnosti Tenaur jedničkou na tomto trhu a nedávno nabídku rozšířil o designovou řídicí jednotku, která ovládá spotřebiče v domě jako Smart Home.

„Trh se jednoznačně posunuje k sofistikovaným automatizovaným řešením, která pracují například s předpovědí počasí a předvídají za uživatele. Zároveň probíhá rychlý vývoj podobný tomu, který jsme dříve viděli například u mobilních technologií. Zákazníci si tak za stejnou cenu mohou pořídit výrazně lepší řešení než před několika lety,“ říká Jakub Rous, jednatel společnosti Tenaur.

Technologický pokrok je vidět i na samotných fotovoltaických elektrárnách. Zatímco před několika lety se využívaly zejména panely o výkonu 230 Wp, nyní ČEZ Prodej instaluje panely s výkonem 360 Wp, což znamená vedle vyššího výkonu také úsporu místa na střeše. Podobně ČEZ Prodej nyní využívá technologii zvanou Half-Cut, která umožňuje výrobu i v případě, že na panel dopadá stín domu nebo například stromu. Zároveň tato technologie zvyšuje účinnost panelu o několik procent.

ČEZ celý projekt střešní fotovoltaické elektrárny a akumulace připravuje pro zákazníky na klíč a je schopen zajistit i financování, včetně vyřízení žádosti o dotaci. Poskytuje záruku 25 let na 80 % výkon panelů, 15 let na samotné panely, 10 let na ČEZ Battery Box s možností prodloužení a pětiletou záruku na práci. Majitelům fotovoltaických elektráren bez licence nabízí ČEZ Prodej výhodný produkt ELEKTŘINA PRO SOLÁRY se slevou na odebrané silové elektřině kompenzující nespotřebovanou elektřinu z fotovoltaiky, putuje do sítě.

Roman Gazdík , mluvčí ČEZ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688