mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  29.05.2020 12:30:00

Kanadský průmyslový superklastr pomáhá hledat inovativní řešení

Kanadský průmyslový superklastr pomáhá hledat inovativní řešení

28.05.2020 / 03:55 | Aktualizováno: 29.05.2020 / 12:30

Už nyní je zjevné, že mezi dopady koronavirové krize bude patřit posílení trendů digitalizace, automatizace a modernizace napříč napříč odvětvími, včetně průmyslové výroby. Iniciativa kanadské vlády, která vytvořila superklastr zaměřený na pokročilou průmyslovou výrobu, se tak nyní ukazuje jako prozíravý krok s velkou perspektivou do budoucna, kdy by se právě superklastry (kromě pokročilé výroby byly vytvořeny čtyři další superklastr v jiných oborech) mohly stát jedním z hnacích motorů hospodářského restartu Kanady a nástrojem hlubší transformace ekonomiky.

Cílem superklastru, který spustil svou činnost v roce 2019 a který sdružuje SMEs, velké společnosti i desítky neziskových, výzkumných a vzdělávacích institucí, je pomoci získat Ontariu a Kanadě zpět pozici globálního lídra v pokročilé průmyslové výrobě. Kromě nejlepších kanadských univerzit jsou mezi členy globální hráči typu ABB, Siemens, CISCO, IBM, Intel a výkvět kanadského průmyslu, společnosti jako Linamar, Magna, Magellan, Celestica, Barrick a mnohé další.

Potenciál a možnosti superklastru se začínají ukazovat právě nyní, v reakci na globální pandemii. Ve spolupráci s kanadskou vládou připravila organizace Ngen - Next Generation Manufacturing Canada (entita zastřešující supercluster) program na projekty zaměřené na inovativní technologie v oblastech, kde se během koronavirové krize ukázal nedostatek zdrojů a technologií (především zdravotnické technologie a vybavení). V prvním kole je uvolněno 50 miliónů dolarů a další finanční prostředky patrně budou následovat.

České společnosti umí ukázat a nabídnout své inovativní schopnosti a zájem přicházet s novými řešeními. Zjednodušení obchodních styků mezi Kanadou a Evropskou unií, které přineslo podepsání dohody CETA, také českým společnostem otvírá další možnosti v Kanadě. Jaké možnosti tedy mají v NGen? Ačkoliv možnosti získat finanční podporu pro nové projekty v rámci Ngen jsou otevřené pouze pro společnosti zaregistrované (s pobočkou) v Kanadě, příležitostí pro české firmy a instituce zapojit se do projektů je celá řada. České společnosti se díky bezplatnému členství, kdy stačí registrace online, mohou porozhlédnout po nových partnerech a zákaznících (více než 1500 členů), blíže se seznámit s ambiciózními projekty superklastru a tehcnicky či vývojově se spolupodílet se dalším rozvoji nových technologií či na projektech, které členové klastru budou realizovat. Pro bližší informace je možné kontaktovat Generální konzulát ČR v Torontu.

David Müller, ekonomický diplomat, Generální konzulát ČR v Torontu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688