mmr.cz (MMR)
Investice  |  29.05.2020 16:28:55

Jak je to s 5G sítěmi


V poslední době se objevují spekulace o spojitosti mezi koronavirem (SARS-CoV-2), tedy onemocněním COVID-19 - a zaváděním 5G sítí. Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo zdravotnictví a Ministerstvo pro místní rozvoj uvádí, že pro to neexistuje žádný vědecký důkaz, jedná se o ničím nepodložené zprávy.

V řeči sociálních sítí se označují jako fake news. Realita je následující:
  • Elektromagnetické pole generované zařízeními sítě 5G nemá příčinnou souvislost s šířením ani průběhem nemoci COVID-19.
  • 5G sítě nijak nevybočují z limitů pro elektromagnetické záření, které se studují a nastavují od začátku 20. století. Tyto limity vycházejí z detailní znalosti interakce elektromagnetického pole a živé tkáně a jsou nezávislé na technologii, která elektromagnetické pole generuje. Podrobnosti jsou uvedeny například na https://www.mpo.cz/cz/e-komunikace-a-posta/elektronicke-komunikace/koncepce-a-strategie/rizika-expozice-cloveka-elektromagnetickemu-poli-vysilacu-siti-5g--252602/
  • Co se týká využívání 5G sítí i dalších technologií, roli vždy hraje dostatek informací a osobní přístup každého člověka.
  • K rozvoji 5G sítí v ČR dochází v souladu s platnou legislativou, přijatými závěry vlády a schválenými strategiemi, o kterých se dají informace najít například zde https://www.mpo.cz/cz/e-komunikace-a-posta/elektronicke-komunikace/koncepce-a-strategie/narodni-plan-rozvoje-siti-nga/implementace-a-rozvoj-siti-5g-v-ceske-republice-_-cesta-k-digitalni-ekonomice--252026/
  • 5G sítě představují moderní komunikační prostředek, který umožňuje rozvoj chytrých měst, tvorbu aplikací ve vzdělávání, průmyslu 4.0, dopravě, zdravotnictví, zemědělství, životního prostředí a v dalších oblastech, které využívají bezdrátovou mobilní komunikaci.
  • Města, která vyhrála soutěž 5G, kterou loni uspořádalo MPO a MMR, tedy Bílina, Plzeň, Jeseník, Karlovy Vary a Ústí nad Labem, získají zadarmo experimentální rádiové kmitočty.
Důvěryhodné informace o implementaci a rozvoji 5G sítí jsou na webu Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva zdravotnictví/Státního zdravotního ústavu nebo Mezinárodní komise pro ochranu před neionizujícím záření (ICNIRP). Ukázky dezinformačních sdělení o 5G sítích jsou k dispozici na stránkách Ministerstva vnitra. Podrobnosti týkající se koronaviru se průběžně aktualizují na speciálním webu Ministerstva zdravotnictví nebo Světové zdravotnické organizace.

Mimo jiné platí:
  • Technologie 5G je zjednodušeně novější verzí aktuálně používané mobilní technologie, která umožňuje rychlejší datové přenosy a krátké reakční doby.
  • Infikování onemocněním COVID-19 je možné pouze na základě fyzického kontaktu s koronavirem. A protože elektromagnetická pole generovaná z 5G sítí nemohou viry přenášet, nemohou s nimi ani nikoho kontaktovat.

Kontakty pro média:
Štěpánka Filipová,
tisková mluvčí
Ministerstvo průmyslu a obchodu
mobil: 724 302 802
e-mail: filipovas@mpo.cz
www.mpo.cz
Gabriela Štěpanyová,
tisková mluvčí
Ministerstvo zdravotnictví
mobil: +420 725 590 276
e-mail: gabriela.stepanyova@mzcr.cz
www.mzcr.cz
Vilém Frček,
tiskový mluvčí
Ministerstvo pro místní rozvoj
mobil: +420 724 639 428
e-mail: Vilem.Frcek@mmr.cz
www.mmr.cz





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688