Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  29.05.2020 08:03:43

Dnešek bude o čekání na Trumpovu tiskovou konferenci (Ranní zpráva z finančního trhu)

Hlavní událostí dneška pravděpodobně bude tisková konference amerického presidenta, na které se bude vyjadřovat k postupu vůči Číně. Akciové trhy jsou v očekávání této události pod tlakem. Index nákupních manažerů z oblasti Chicaga pravděpodobně vykáže za květen zlepšení. Dubnové údaje o příjmech a výdajích amerických domácností naznačí na hloubku propadu. Inflace v eurozóně v květnu vlivem cen energií zpomalí.

Trump ozřejmí postup vůči Číně

Zdá se, že několikadenní zlepšování důvěry v ekonomiku a trhy bylo přerušeno, když včera president Donald Trump oznámil, že na dnešek svolá tiskovou konferenci k vývoji v Číně. Obava z toho, co by Trump mohl říci, vymazala včerejší zisky amerických akcií a posílila dolar. A právě ona tisková konference bude dnes zřejmě určujícím tématem. Trumpova slova jsou bohužel těžko predikovatelná, nicméně dopředu předeslal, že „nejsme šťastni s Čínou“.  Makroekonomická data budou dnes hrát spíše druhé housle. Od PMI indexu z oblasti Chicaga se čeká zlepšení. O tom, jak moc tvrdé přistání americká ekonomika prožívá, budou informovat údaje o příjmech a výdajích domácností USA za duben. V Eurozóně získá pozornost první odhad inflace za květen. Ta by vlivem nízkých cen ropy měla vykázat zpomalení na pouhé 0,1 % y/y.

Koruna po včerejším posílení pod hladinu 27,0 CZK/EUR s nervozitou po oznámení o chystané Trumpově tiskové konferenci oslabila zpět nad 27,0 CZK/EUR a dnes začíná těsně pod touto hladinou. Ve druhé polovině roku počítáme s mírným posilováním koruny. Nicméně se domníváme, že trh podceňuje šanci na další snížení úrokových sazeb ČNB, přičemž v případě další potřeby uvolnění měnové politiky by byl první na ráně právě kurz. Dnes bude zveřejněn rozhovor s guvernérem Jiřím Rusnokem v Deníku, což by potenciálně mohlo kurz ovlivnit, ale zásadní informace zde spíš nečekáme.

Koruna včera s dobrou globální náladou zdolala 27 CZK/EUR

Týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA pokračuje v sestupu, když klesl na 2 123 tisíc. To bylo lehce horší, než čekal trh, přičemž řádově jde pořád o velmi vysoké číslo. Nicméně o týden zpožděná statistika stávajících žádostí o podporu v nezaměstnanosti rovněž vykázala snížení, což se nečekalo. Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v USA za duben prohloubily pokles, ale méně než se čekalo. Signály toho, že stav ekonomiky by se mohl lepšit, povzbuzuje pozitivní sentiment na finančních trzích. Revize propadu HDP v USA za první čtvrtletí na -5,0 % z předběžného výsledku -4,8 % měla na obchodování minimální vliv. Akciové trhy včera v USA i v Evropě rostly. Ale pozitivní sentiment zhatilo výše zmíněné oznámení o chystané tiskové konferenci Donalda Trumpa k Číně. V červeném se nacházely latinskoamerické indexy, kam se v těchto dnech přesunulo i centrum epidemie. Nicméně i brazilský akciový trh se nyní nachází 40% nad úrovní z poloviny března. Dolar v prostředí klesající averze vůči riziku proti euru včera oslabil o 0,8 %, ale později část ztrát zkorigoval.

V Evropě byl pozitivní sentiment živen již dříve oznámeným návrhem společného fiskálního stimulu. Zveřejnění indexu ekonomické důvěry z dílny Evropské komise mnoho tržních impulsů nedodalo. Index se sice zlepšil, ale zaostal za odhady, přičemž v sektoru služeb zaznamenal index další nečekaný propad. Spotřebitelské ceny v Německu v květnu meziměsíčně stagnovaly, když se čekal jejich pokles o 0,1 %. Meziroční míra inflace tak přibrzdila na 0,5 % z předchozích 0,8 %.

Evropský komisař pro obchod Phil Hogan, včera v Bruselu vyjádřil názor, že Velká Británie možná už zcela rezignovala na dohodu o brexitu. Jednání by měla pokračovat, ale posun se zatím nekoná, což vrací riziko na odchod Británie z EU bez dohody na konci roku.

Klesající globální averze vůči riziku včera pozitivně zapůsobila i na českou korunu, která zdolala hladinu 27,0 CZK/EUR a posílila na 26,95 CZK/EUR. Později oslabila zpět nad 27,0 CZK/EUR. Polská centrální banka navzdory očekávání trhu snížila svou hlavní úrokovou sazbu na 0,1% z předchozí úrovně 0,5 %. Polský zlotý reagoval drobným oslabením vůči euru o 0,4 %.

Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688