Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  29.05.2020 06:29:05

Mediální CETV i přes očekávané převzetí přibývají noví akcionáři

Dle dosavadních zpráv by převzetí mediální společnosti Central European Media Enterprises (dále jen CETV) ze strany skupiny PPF mělo mířit do závěrečné fáze. Jak totiž naposledy v minulém měsíci zveřejnila sama CETV, transakce dostala zelenou od regulátorů ve Slovinsku a Rumunsku a čeká se jen na souhlas Evropské komise. Uzavření celé transakce zkrátka management predikuje v příštím čtvrtletí. I přes vidinu odchodu titulu z trhu, dle zveřejněných dat, většina hlavních akcionářů v úvodu roku dále navýšila pozice. Objevili se navíc další úplně noví akcionáři.

Institucionální investoři museli na americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) nahlásit do poloviny dubna stavy svých portfolií k 31. březnu letošního roku. Oproti stavu ke konci loňského roku došlo na účtech mezi 15. největšími minoritními akcionáři jen u čtyř k poklesu držených akcií, resp. u Candriam Luxembourg zároveň k vyprodání celé pozice. Tato firma se přitom mezi akcionáři objevila až po oznámení převzetí, resp. v poslední čtvrtině loňského roku.  A to rovnou s téměř 2,5 mil. akcií CETV, což tehdy tohoto správce aktiv posunulo mezi TOP 5 největších minoritních akcionářů.

Největším minoritním akcionářem CETV by každopádně měla nadále být skupina BlackRock. A to nejen z hlediska údajů nahlášených na SEC a uvedených níže v tabulce, ale také dle regulatorních hlášení. BlackRock je vůbec jednou z mála společností, která poměrně často reportuje ČNB podíl na hlasovacích právech. Dle nich má BlackRock, díky i investicím prostřednictvím CFD, kontrolovat k 2. dubnu dokonce celkem přes 13 mil. akcií CETV, resp. 5,19 % obchodované emise.

Přehled akcionářské struktury CETV k 31. 3. 2020, resp. změn v 1Q (TOP 15)

Zdroj dat: Nasdaq

Stejně jako již v předchozím čtvrtletí by druhým největším minoritním akcionářem měla být banka Goldman Sachs. Na jejím účtu tentokrát přibylo méně výrazných zhruba 608 tisíc akcií. Podíl nicméně tedy dále vzrostl již na více než 2,2 %.

Nejvíce v 1. čtvrtletí nakupovala Millenim Management

Ke konci loňského roku se mezi akcionáři objevila s výrazným množstvím akcií americká Alpine Associates Management. V úvodu roku již jen nevýrazně navýšila pozici, zatímco rovněž americká Millenim Management přikoupila výrazných téměř 2,6 mil. akcií a firmu tak odsunula z 3. místa.

Za zmínku stojí také společnost Gardner Lewis Asset Management, která se mezi akcionáři prvně objevila teprve v závěru loňského roku a nyní se již posunula na 7. místo.

Pozici v CETV posílila také světově jedna z největších investičních skupin Vanguard, která ke konci čtvrtletí měla dle dat burzy Nasdaq zainvestováno na Wall Street téměř 2,8 bil. USD. Největší pozice držela v technologických firmáchMicrosoft (116,4 mld. USD), Apple (107,1 mld. USD) a Amazon (79,5 mld. USD). Její navýšení pozice v CETV na 3,3 mil. akcií je tak co do hodnoty investic u Vanguard jen jednou ze stovek drobných investic.

Dvanáct nových akcionářů

V minulém čtvrtletí jsme informovali, že akcie CETV přilákaly hned 35 úplně nových akcionářů. V úvodu letošního roku byl již zájem podstatně střídmější. A to nejen z hlediska počtu (12), ale co do absolutních čísel nakoupených akcií. Celkově se v tomto ohledu jednalo jen o 1,17 mil. akcií, což oproti předcházejícímu čtvrtletí nebyla ani desetina. Za zmínku stojí jen britská LMR PARTNERS, která se svými nákupy postarala o většinu z uvedeného objemu, resp. o necelých 884 tisíc akcií.

Kellner Capital již prodávala

V posledním čtvrtletí zaujala mezi novými akcionáři společnost Kellner Capital. Jak jsme uváděli, tato americká společnost by však neměla mít majetkově nic společného s šéfem skupiny PPF Petrem Kellnerem. Jedná se jen o shodu jmen, resp. byla totiž založena již v roce 1981 a nadále ji šéfuje George Kellner. V letošním úvodním čtvrtletí každopádně již svou pozici v CETV naopak o téměř polovinu redukovala, když se zbavila 121 tisíc akcií. Největším prodejcem každopádně byla britská Qube Research, která vyprodala celé své portfolio 842 tisíc akcií. Nadále také pozici redukovala Price T Rowe Associates, která přitom dlouhodobě patřila k největším minoritním akcionářům CETV.

Přehled největších prodejců akcií CETV v 1Q 2020 (TOP 15)


Zdroj dat: Nasdaq

Short pozice skokově vzrostly

Zatímco především první polovina dubna přinesla výrazné zavírání krátkých pozic na nová minima 657 tisíc akcií CETV, následně lze pozorovat opačný vývoj. Dle v tomto týdnu zveřejněných údajů burzy Nasdaq, investoři jen oproti stavu na konci dubna zvýšili k 15.5. své sázky na pokles téměř o 155 tisíc akcií. K polovině května tedy bylo short přes 846 tisíc akcií CETV. Pokud se vezme v úvahu podíl majoritního akcionáře AT&T, resp. tedy ve vztahu k free floatu necelé procento.

 

Závěrem možno doplnit, že akcie CETV ve čtvrtek na Nasdaq zakončily níže o 1,26 % na 3,93 USD.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688